Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
         17-5-2011

Βαγιάκος Άκης
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ


Οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα είναι αρνητικές. Το δημόσιο έλλειμμα είναι υψηλό και είναι γενικότερα αποδεκτό πως χρειάζονται μέτρα μείωσης του. Ωστόσο στην επιλεγείσα πολιτική περικοπών υπάρχουν και όρια. Ένα από τα θεμελιώδη όρια είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση για κάθε Έλληνα φορολογούμενο πολίτη ενός ανεκτού επιπέδου νοσοκομειακής και υγειονομικής περίθαλψης. Η δημόσια υγεία στην Ελλάδα δεν χωλαίνει από τον αριθμό των υφιστάμενων νοσοκομείων στη χώρα αλλά από τις προμήθειες υλικών και νοσοκομειακού εξοπλισμού σε εξωφρενικές τιμές και από τη δράση υπόλογων στον όρκο τους γιατρών.
Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων στην υγεία, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να προχωρήσει στη συγχώνευση νοσοκομείων και κλινικών. Στην περιοχή μας προβλέπεται να λειτουργήσει ως βασικό νοσοκομείο αυτό της Χαλκίδας και σε αυτό να ενταχθούν ακόμη τα νοσοκομεία Λιβαδειάς,, Θήβας, Καρύστου και Κύμης, τα οποία αλλάζουν χρήση. Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς προβλέπεται να υπάρξει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων με διακοπή λειτουργίας σε κλινικές, όπως η χειρουργική που είχε 67% πληρότητα το 2010, αλλά και η ορθοπεδική και η οφθαλμολογική. Το νοσοκομείο Θήβας θα γίνει Τραυματολογικό κέντρο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας. Υπονομεύει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Νομό μας και δημιουργεί κενό υγείας, το οποίο ευνοεί τους ιδιώτες γιατρούς. Το νοσοκομείο Λιβαδειάς λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια αποτελεσματικά, με σταθερά υψηλή πληρότητα και ανταποκρίνεται στο ρόλο του, καλύπτοντας τις ανάγκες της Βοιωτίας, αλλά και της νότιας Φθιώτιδας. Το 2010 είχε πληρότητα κλινών 74%, ποσοστό υψηλό για περιφερειακό νοσοκομείο, γεγονός που δείχνει την αναγκαιότητα του για την περιοχή μας. Το νοσοκομείο Θήβας εξυπηρετεί επίσης αυξημένο όγκο κατοίκων, εργαζόμενους της Βιομηχανικής Ζώνης ,τις ανάγκες της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας και 500 κρατουμένων. Κάθε σκέψη για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή της Θήβας.
Η αποδόμηση των δυο νοσοκομείων είναι ενέργεια εχθρική απέναντι στη Λιβαδειά, τη Θήβα και τη Βοιωτία συνολικά. Καλώ το Υπουργείο να αναθεωρήσει τα σχέδια του και να μην προχωρήσει στην υλοποίηση τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση προσφέρει κακές υπηρεσίες στον τόπο μας. Η διατήρηση όλων των κλινικών του Νοσοκομείου Λιβαδειάς και η πλήρης στελέχωση του υπολειτουργούντος σήμερα Νοσοκομείου Θήβας, αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη για τη Βοιωτία.
Η υγεία των πολιτών της Βοιωτίας δεν διαπραγματεύεται.