Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Εγκληματική παρανομία στο Δελφικό Τοπίο

 
Από το τέλος του 2007, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Φωκίδας αλλά και του Αθηναϊκου τύπου κατήγγειλαν την ανέγερση οικοδομικού συγκροτήματος εντός του Δελφικού Τοπίου, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων και καταστρατηγώντας προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητας.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η παράνομη και εγκληματική για τον ιερό χώρο των Δελφών παρέμβαση, έχει γίνει χάρη των συμφερόντων και υπό την υψηλή προστασία μιας ομάδας τοπικών αρχόντων με προσήλωση στα κυβερνητικά ιδεώδη!
Ύστερα από επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή Τουμπανάρια ή Αλαφόκαστρο, που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, από τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας και Μέλος της Επιτροπής Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας, κ. Σ. Σχοινά, συντάχθηκαν καταγγελίες (26.11.07, 13.12.07 και 28.01.08) προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Νομαρχίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών και τέλος στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με τον επιτόπιο έλεγχο, στον οποίο στηρίχθηκαν οι καταγγελίες, διαπιστώθηκε ότι κατασκευάζονται πολύ μεγάλες κτηριακές εγκαταστάσεις, η έκταση των οποίων είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί ακόμη κι αν κτίζονταν εκτός Δελφικού Τοπίου, με τους όρους δόμησης των εκτός σχεδίων ευρισκομένων οικοπέδων.
Αναφέρεται ότι η αγοράστρια εταιρεία αρχικά σχεδίαζε την ανέγερση συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών. Στην πορεία τα σχέδια τροποποιήθηκαν και στον χώρο αναγείρεται παραθεριστικό συγκρότημα, το οποίο κατόπιν γνωμοδότησης του ΕΟΤ εντάχθηκε στον τότε αναπτυξιακό νόμο για τις ξενοδοχιακές μονάδες πέντε αστέρων.

Το 2003, η κα Κονδυλία-Λυδία Π. Καλτσή, κόρη του τότε Δημάρχου Δελφών, απέκτησε έκταση 20.000 τ.μ. περίπου με τη μέθοδο του αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης και χρησικτησίας. Η εν λόγω έκταση πουλήθηκε στον επιχειρηματία των Αθηνών, κ. Π. Δάβαρη. Να σημειωθεί ότι εξαιτίας του μη νόμιμου τρόπου απόκτησης της κυριότητας, η υπόθεση εκκρεμούσε ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων (είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 20.000 ευρώ στον τότε δασάρχη και μετέπειτα Αντινομάρχη κ. Κατσαρέλη και τον τότε Δήμαρχο Δελφών κ. Π. Καλτσή).
Σύμφωνα με τη διαπίστωση των αρμόδιων Υπηρεσιών, το τοπογραφικό διάγραμμα που είχε υποβληθεί στην αγοραπωλησία του κτήματος το 2003, ήταν εντελώς παραπλανητικό. Το διάγραμμα υπέγραφε ο μηχανικός κ. Ν. Φουσέκης, πρώην Δήμαρχος Άμφισσας, μετέπειτα Νομάρχης Φωκίδας και νυν, εκ νέου, Δήμαρχος Δελφών. Οι συμβολαιογραφικές πράξεις είχαν γίνει στο γραφείο του πρώην Δημάρχου Ιτέας, κ. Α. Παπαλάϊου και το δηλωθέν τίμημα για την επίμαχη έκταση ήταν γύρω στις 11.000 ευρώ, δηλαδή υπολογίστηκε με αντικειμενική αξία κάτι παραπάνω από μισό ευρώ το τετραγωνικό.
Από τη σύγκριση των συντεταγμένων που καταχωρούνται επίσημα ως όρια της θεσμοθετημένης ζώνης Β’ του Δελφικού Τοπίου και των όσων περιλαμβάνει το τοπογραφικό διάγραμμα του μηχανικού Ν. Φουσέκη, προκύπτει ότι για να επιτευχθεί η “έξοδος” της περιοχής από τον προστατευόμενο χώρο, “μετακινήθηκε” πάνω από 200 μέτρα η οριογραμμή της αρχαιολογικής ζώνης.
Τον Νοέμβριο του 2008, κατατέθηκε στη Βουλή επερώτηση 24 Βουλευτών (μεταξύ των οποίων και οι Βενιζέλος. Καστανίδης, Δαμανάκη, Ντόλιος) προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και τον Υπουργό Πολιτισμού. Η επερώτηση αφορά την αδράνει και την ολιγωρία των προαναφερόμενων Υπουργών να προστατέψουν το Δελφικό Τοπίο, μέρος μοναδικό της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και την αδράνεια και ολιγωρία τους να επέμβουν έγκαιρα, δίνοντας εντολή να κατεδαφισθούν τα παράνομα οικήματα, κάτι που ασφαλώς οφείλουν να κάνουν ακόμη και τώρα.
Δυστυχώς όμως η επίσημη πιστοποίηση της παρανομίας έρχεται κατόπιν εορτής, αφού ο οικισμός είναι σχεδόν έτοιμος. Η ζημιά στο Δελφικό Τοπίο έγινε και δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη!

Πηγή: iteanews.blogspot.com (ρεπορτάζ του Διονύση Κουκουράβα)