Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Καταργούνται οι ταυτότητες! "Υπερκάρτα" η Κάρτα του Πολίτη


Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας θα μπει η αστυνομική ταυτότητα, η οποία θα αντικατασταθεί από την “υβριδική”, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, κάρτα του Πολίτη, η οποία θα έχει το μέγεθος της πιστωτικής κάρτας και με την οποία, ο κάτοχος θα μπορεί να ταξιδέψει στις χώρες της Συνθήκης Σέγκεν.
Ο κ. Ραγκούσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αναλυτικών χαρακτηριστικών της κάρτας την Τρίτη (04/01), ανακοίνωσε πως, μεταξύ των προθέσεων του υπουργείου είναι, μέχρι το τέλος του 2011, τα 10.000.000 Ελλήνων πολιτών να την έχουν αποκτήσει, αλλά και να χρησιμοποιείται ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λ.π. Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με τον υπουργό, θα περιέχει ένα “έξυπνο” τσιπ στο οποίο θα ενσωματωθούν ο αριθμός δημοτολογίου κάθε πολίτη, το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, καθώς και ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας. Στη μία όψη της κάρτας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου, καθώς και δακτυλικό αποτύπωμα. Σημειώνεται πως ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο, πως θα υπάρχει αυστηρή τήρηση και προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Παράλληλα, δήλωσε ότι με την κάρτα, οι πολίτες θα μπορούν, μέσω διαδικτύου, να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο και στα αρχεία που αφορούν στην περιουσία τους