Είναι ένα από τα ιδιαίτερα τυριά της Αράχωβας στο νομό Βοιωτίας.Είναι σκληρό τυρί με ζαχαρί χρώμα. Έχει κυλινδρικό σχήμα με αποτυπωμένα τα σημάδια από τα κλαδιά λιγαριάς από τα οποία είναι φτιαγμένα τα καλούπια μέσα στα οποία στεγνώνει. Τρώγεται κυρίως ψητή ή τηγανιτή. Έχει χαρακτηριστεί Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.
Το ημίσκληρο υποκίτρινο τυρί με ευχάριστη γεύση και άρωμα, παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά από γάλα γίδινο, πρόβειο ή μείγμα αυτών. Η φορμαέλα παράγεται στην ορεινή περιοχή της Αράχοβας, τουλάχιστον επί έναν αιώνα, με παραδοσιακή τεχνολογία και ωριμάζει σε εγκαταστάσεις εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Το τυρί το εφεύραν οι κτηνοτρόφοι κάτοικοι της Αράχοβας, για να γίνει με την πάροδο του χρόνου γνωστό στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ελληνικά γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. (2/5). H φορμαέλα λεγόταν παλαιότερα τυροβόλι και ξυροτύρι ενώ τα καλαθάκια τα έφτιαχνε ο Στέφανος Γκενεράλης.
ΤΥΡΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΕΟΛΕΥΣΗΣ:
Ανεβατό, Γαλοτύρι, ΓραβιέραΑγράφων, Γραβιέρα Κρήτης, ΓραβιέραΝάξου, Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μανούρι, Μετσοβόνε, Μπάτζος, Ξυνομυζήθρα Κρήτης, Πηχτόγαλο Χανίων, Σαν Μιχάλη, Φέτα, Σφέλα, Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού