Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κοσμοπολίτικη αλλά και παραδοσιακή


Πέρασαν περισσότερα από 180 χρόνια από τη θρυλική και καθοριστική για τον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων μάχη της Αράχοβας. Δύο χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα με τη βοήθεια του Άη Γιώργη, κι έτσι ελεύθερη η Αράχοβα κατόρθωσε να εξελιχθεί στην κοσμοπολίτισσα που αντικρίζει κανείς σήμερα στο δρόμο του για τους Δελφούς.
  Ελεύθεροι οι φίλοι της νυχτερινής διασκέδασης, του καλού φαγητού και του σκι απολαμβάνουν σήμερα αυτά που τους προσφέρει η λεγόμενη και Μύκονος του χειμώνα.Η Αράχοβα κατέκτησε  αυτό τον τίτλο δικαιωματικά, αφού από το 1974 όταν και εγκαταστάθηκε  στη θέση Γεροντόβραχος το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο, οι Αθηναίοι λάτρεις των χειμερινών σπορ άρχισαν να γνωρίζουν από κοντά έναν τόπο με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Την περίοδο του  χειμώνα και όταν τα χιονοδρομικά κέντρα είναι ανοικτά, ο κεντρικός  δρόμος που διασχίζει το χωριό  και συνεχίζει προς τους Δελφούς  είναι γεμάτος κόσμο και αυτοκίνητα. Μποτιλιάρισμα στην άσφαλτο, μποτιλιάρισμα και στο πεζοδρόμιο, αλλά, λίγο πριν εκνευριστείς και χάσεις την υπομονή σου, έχεις διέξοδο προς τα στενά σοκάκια και τις παλιές γειτονιές. Εκεί κρύβεται η παλιά παραδοσιακή Αράχοβα. Θα την ανακαλύψετε στο μεγάλο ανέβασμα που ξεκινά από το κέντρο και φτάνει μέχρι τον Άη Γιώργη.
Τα σκαλοπάτια είναι  πολλά, αλλά ο κόπος θα ανταμειφθεί  από την υπέροχη θέα και  την γνωριμία με τη μεγαλόπρεπη εκκλησία. Στον περίβολό της θα δείτε τα απομεινάρια  της μεγάλης μάχης, πολεμίστρες  κι ένα κανόνι που βρίσκεται μπροστά στο μνημείο που στήθηκε στο όνομα του μεγάλου οπλαρχηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη. Στο βόρειο τοίχο της εκκλησίας φαίνονται μέχρι και σήμερα τα σημάδια από τις σφαίρες. Πάνω από το ναό και μπροστά από την κεντρική πύλη θα ξεδιψάσετε στις τρεις πέτρινες βρύσες και θα τραβήξετε για τον περίφημο βράχο της Ώρας, ένα σημείο της Αράχοβας όπου είναι χτισμένο παλιό πέτρινο ρολόι τυλιγμένο στη βάση του από κισσό. Η Αράχοβα, όσο κι αν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί αυτό κανείς, είναι ένα χωριό με 35 εκκλησίες. Μία από αυτές βρίσκεται κάτω από τον βράχο της Ώρας και είναι ο Άγιος Ιωάννης, εκκλησία παλιά με έξοχες βυζαντινές αγιογραφίες. Πολύ κοντά στο Αη Γιάννη και το ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας, όπου ξεκίνησε με την ιστορική Αραχωβίτικη Σημαία η επανάσταση στη Ρούμελη. Πριν κατηφορίσετε για να επιστρέψετε στο κέντρο και την κοσμική ζωή, αξίζει να στρέψετε το ενδιαφέρον σας στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου που είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού.Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο θα σας περιμένει και  το Λαογραφικό Μουσείο της Αράχοβας, με σημαντικά εκθέματα από την αγροτοκτηνοτροφική ζωή και την καθημερινότητα του τόπου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ