Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ανησυχία από τις επερχόμενες αποκαλύψεις του Wikileaks


Άγχος και ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η επικείμενη νέα δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων, που αναμένεται να συμπεριλαμβάνει διπλωματικά τηλεγραφήματα, από την ιστοσελίδα WikiLeaks.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι, σε δηλώσεις του τόνισε, πως η αμερικάνικη κυβέρνηση είναι έτοιμη για το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή πως η διαρροές θα αφορούν ευρύ φάσμα θεμάτων και χωρών.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως υπάρχει υψηλός βαθμός προετοιμασίας για το ενδεχόμενο το πακέτο εγγράφων να περιλαμβάνει τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προσθέτοντας ότι έχουν αρχίσει την διαδικασία πληροφόρησης κυβερνήσεων ότι μια δημοσίευση εγγράφων είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον.

Ο εκπρόσωπος έσπευσε να προϊδεάσει πως «οι αποκαλύψεις αυτές θα...
δημιουργήσουν εντάσεις στις σχέσεις ανάμεσα στους διπλωμάτες μας και στους φίλους μας σε όλον τον κόσμο».

Πράλληλα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέιβ Λέιπαν είπε ότι η δημοσιοποίηση της νέας παρτίδας εγγράφων είναι πιθανή στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και ότι αυτά μπορεί να αναφέρονται σε ζητήματα που άπτονται του υπουργείου Αμύνης.

Το WikiLeaks δεν έχει διευκρινίσει τι θα περιλαμβάνει η επόμενη αποκάλυψή του, το μόνο που έχει γνωστοποιήσει είναι ότι θα έχει «επταπλάσιο» όγκο από εκείνον των εγγράφων για τον Πόλεμο στο Ιράκ.