Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ο τελευταίος μαθητής ελληνικού σχολείου της Πόλης...!

 
 Την ώρα που η Ελλάδα καθιερώνει το μάθημα της τουρκικής γλώσσας στα γυμνάσια της Θράκης, στην Κωνσταντινούπολη σβήνουν ένα ένα, τα τελευταία ελληνικά σχολεία. Έτσι στο ελληνικό δημοτικό σχολείο της περιοχής Καντίκιοϊ Κωνσταντινούπολης υπάρχει μόνο ένα ελληνάκι στην τετάρτη δημοτικού. Όλες οι άλλες τάξεις δεν έχουν ούτε ένα μαθητή. Το ελληνικό δημοτικό σχολείο στην περιοχή Μπακίρ Κόι της Κωνσταντινούπολης δεν έχει ούτε ένα μαθητή εδώ και 6 χρόνια, ενώ το Μαράσλειο δημοτικό σχολείο στο Φανάρι έχει μόλις 6 μαθητές. 
Την ίδια ώρα ,μόνο σε Ξάνθη και Κομοτηνή υπάρχουν 78 μειονοτικά μουσουλμανικά σχολεία με 3.500 μαθητές, που διδάσκονται σαν να είναι Τούρκοι και οι περισσότεροι από τους μαθητές αυτούς στη Θράκη λένε ότι είναι Τούρκοι. Με σύνολο ελληνικού πληθυσμού περίπου 3.000, σε όλη την Τουρκία,, μόλις 10 από τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης έχουν εγγεγραμμένους μαθητές, κάποια από αυτά, στην ίδια κατάσταση, με την περιγραφόμενη ανωτέρω.
Με βάση τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης, που υπεγράφη το 1923, μόνον οι Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν μαθήματα, στα ελληνικά σχολεία της Γείτονος, καθιστώντας έτσι, εξαιρετικώς δύσκολη την αύξηση των εγγραφών. Στα παιδιά των Ελλήνων πολιτών, δεν επιτρέπεται να φοιτήσουν.