Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αντίο αγαπημένη σοκολάτα

Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που μένουν ασυγκίνητοι στη θέα μιας σοκολάτας, που είδαν την ταινία «Σοκολά» και δεν γυάλισε το μάτι τους, που ένα σουφλέ σοκολάτας δεν έκανε το στομάχι τους να γουργουρίσει.

Η σοκολάτα είναι για τους περισσότερους η βασίλισσα των γλυκών, η Μαντόνα μαζί με τη Lady Gaga στα τσαρτς των ζαχαροπλαστείων... Και όμως αυτή η θεά του ουρανίσκου, τα επόμενα χρόνια θα εξαφανιστεί από τα ράφια. Σε είκοσι χρόνια ένα κιλό πραγματικής αυθεντικής σοκολάτας από κακάο θα κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ που σημαίνει «αντίο» για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.

Οι συνεχείς νέες ασθένειες που προσβάλλουν τα κακαόδεντρα στη δυτική Αφρική, τα μεροκάματα των 0,58 ευρώ που λαμβάνει το 95% των κακαοκαλλιεργητών που επιλέγουν να μην συνεχίσουν αυτή την παράλληλα πολύ δύσκολη συγκομιδή και οι νέοι καταναλωτές σε Ινδία και Κίνα που έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση θα σημαίνει για εμάς ότι θα πρέπει να αρκεστούμε στη συνθετική σοκολάτα. Το DNA του κακαόδεντρου αποκωδικοποιήθηκε και όπως λένε και στελέχη της αγοράς, έχει ανοίξει ο δρόμος για νέα είδη σοκολάτας που θα είναι πιο γευστικές και πιο υγιεινές... Από την άλλη, τι θα λέγανε τα στελέχη στις σοκολατοβομηχανίες; Η αγορά είναι τεράστια, όπως και τα κέρδη...