Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η μπύρα Fix επέστρεψε δυναμικά


Μετά από περίπου 30 χρόνια, η ιστορική μπύρα Fix, με την οποία μεγάλωσαν πολλές γενιές Ελλήνων, επέστρεψε δυναμικά στα ελληνικά τραπέζια. Μέσα στο 2010, οι Ελληνικές Μικροζυθοποιίες, που εξαγόρασαν το εμπορικό σήμα της μπύρας, επανακυκλοφόρησαν τη Fix επιδιώκοντας να ταράξουν τα νερά της αγοράς. 

Ο Γιάννης Χήτος, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι, απέκτησε το 51% της εταιρείας Ελληνικές Μικροζυθοποιίες από την οικογένεια Γκρέκη το 2009. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεταβίβασή της στοίχησε συνολικά 2,2 εκ. ευρώ.

Τελικά, το εγχείρημα αποδείχτηκε επιτυχές, αφού οι επιδόσεις των πρώτων μηνών κυκλοφορίας της ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η εκτίμηση για κατανάλωση ανερχόταν στα 40.000 με 50.000 εκατόλιτρα κι όμως οι πωλήσεις εκτόξευσαν την κατανάλωση στα 120.000 εκατόλιτρα μπύρας.

Λίγα λόγια για την ιστορία 



Το 1864 ο Ιωάννης Φιξ δημιούργησε στο Κολωνάκι το πρώτο εργοστάσιο μπύρας, το οποίο μεταφέρθηκε στη λεωφόρο Συγγρού το 1893 από τον Κάρολο Φιξ. Η επιχείρηση εξελίχθηκε σε «αυτοκρατορία» με την επέκταση στο χώρο του κρασιού και των αναψυκτικών. Η μπίρα γνωρίζει – πέρα από την αγάπη των καταναλωτών – και διεθνείς διακρίσεις.Το 1950 οπότε και ο Αντώνιος Φίξ αποφασίζει να «αποσχιστεί» από την οικογενειακή επιχείρηση και να δημιουργήσει την μπίρα Άλφα η οποία δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Λίγα χρόνια αργότερα θα έρθει η αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας Φιξ όταν το όνομα της οικογένειας ενεπλάκη με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής. Τελειωτικό χτύπημα η είσοδος της Amstel στην ελληνική αγορά το 1965, οπότε και η Fix χάνει το μονοπώλιό της. Η εταιρεία κατέρρευσε οριστικά το 1982.