Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΑΧΩΒΑ:Η ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

 Αν δεν έχεις αντικρίσει τον ήλιο να αναδύεται από τα βάθη του Αιγαίου Πελάγους από την υψηλότερη κορυφή του Παρνασσού τη Λιάκουρα και δεν έχεις νιώσει τις μορφές των ηρώων να σε κοιτούν απ' το κανόνι και τις πολεμίστρες του ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ, τότε οι λέξεις δεν θα μπορέσουν να περιγράψουν το μεγαλείο αυτού του τόπου.

Η Αράχωβα είναι ένα ορεινό χωριό κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Παρνασσός σε υψόμετρο 950μ. στο νομό Βοιωτίας και απέχει περίπου 160 Km από την Αθήνα. Όμορφα πέτρινα σπίτια στενοί δρόμοι και πηγές ολόγυρα είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης.

Α
γαπητέ ξένε! Αν δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τον τόπο μου, είναι γιατί την Αράχωβα πρέπει να τη νιώσεις.




Οι ρίζες της Αράχωβας φτάνουν δια μέσου των αιώνων στις δύο προομηρικές πόλεις, την Κυπάρισσο ανατολικά στη θέση Μπάνια, και την Ανεμώρεια δυτικά στη θέση Τρουβουλού εκεί που βρίσκεται το νεκροταφείο της Αράχωβας σήμερα. Οι κάτοικοι ήταν Αιολικής φυλής ανακατεμένοι με Δωριείς, όπως όλοι της Φωκίδας. Μιλούσανε την βορειοδυτική δωρική γλώσσα. Λάβανε μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο με αρχηγό τον Επίστροφο και το Σχεδία και αργότερα πολέμησαν κατά των Θεσσαλών.