Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Μνημόσυνο Ισραηλιτών επισκεπτών στο Μουσείο Ναζισμού για τους σφαγιασθέντες

Το Μουσείο Σφαγής το μεσημέρι της Τετάρτης (3/10/2012) κατακλύσθηκε από 200 επισκέπτες Ισραηλινούς - μεταξύ των οποίων ήταν και συγγενείς των Ελλήνων Εβραϊκής καταγωγής από την Θεσσαλονίκη και την Καστοριά - οι οποίοι ταξίδεψαν από το Ισραήλ με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στους Διστομίτες Σφαγιασθέντες από τους Ναζί τον Ιούνιο του 1944.
Στο χώρο του Μουσείου, παρόντος του Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Ιωάννη Πατσαντάρα, πραγματοποιήθηκε ένα ιδιότυπο μνημόσυνο σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, που δημιούργησαν το άναμμα 6 κανδηλιών για τα 6 εκατομμύρια θύματα τους από τους Ναζί, οι μικρής διάρκειας αναφορές στο χαμό των συγγενών τους πριν από το άναμμα κάθε κανδήλας και ο ύμνος που έψαλαν υπό το αποτυπωμένο στις φωτογραφίες βλέμμα των θυμάτων.
         Ο Δήμαρχος φανερά συγκινημένος τους ευχαρίστησε τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία αυτής της επίσκεψης, προσθέτοντας ότι : «…από τα βάθη των αιώνων τα δύο αυτά έθνη παλεύουν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Τον αγώνα αυτό τον πληρώσαμε τόσο πολύ με αίμα και θηριωδίες από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όσο λίγοι λαοί. Σήμερα σ’ αυτό τον χώρο στους 218 Διστομίτες προστέθηκαν και τα 6 εκατομμύρια Ισραηλινών. Ο δρόμος για την τελική δικαίωση είναι μακρύς και γι’ αυτό παλεύουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε….».
Οι Ισραηλινοί επισκέφτηκαν και το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά απ’ όπου αποκόμισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων τόσο από την αρχιτεκτονική και τα ψηφιδωτά του Ναού, όσο και από την ομορφιά του τοπίου.