Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ο Δήμαρχος Αμφίκλειας–Ελάτειας για την "επιλεκτική"εφαρμογή της συμβάσεως προς όφελος μόνο της Αράχωβας

Μετά από πολλές επίμονες προσπάθειες του Δημάρχου Αμφίκλειας–Ελάτειας κ. Θεοδώρου Ντούρου και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, παραλήφθηκε από τον Δήμο η Σύμβαση του Χιονοδρομικού Κέντρου (ΕΤΑ ΑΕ) με την ιδιωτική Εταιρεία(ανάδοχο) .
Από το περιεχόμενο της συμβάσεως αυτής επιβεβαιώθηκε αυτό ακριβώς που διατυμπάνιζε κατά κόρο ο κ. Δήμαρχος, ότι δηλ. η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία όφειλε να ξεχιονίζει προς το μέρος της Αμφίκλειας τους κάτωθι δρόμους:

Α. Αμφίκλεια---------κάτω παρκινγκ Φτερόλακας μήκους 15 χιλιομέτρων. Δυστυχώς και χθες 19.1.2013, η ανάδοχος αυτή ιδιωτική εταιρεία δεν ξεχιόνισε τον εν λόγω δρόμο. Έτσι αναγκάστηκε ο δήμος Αμφίκλειας–Ελάτειας, για την διευκόλυνση των διερχομένων και την αποφυγή ενδεχομένων ατυχημάτων, να κάνει αποχιονισμό του εν λόγω δρόμου μέχρι την διασταύρωση του Πολύδροσου και από εκεί μέχρι το κάτω παρκινγκ ξεχιόνισε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Είναι λοιπόν προφανές ότι η εν λόγω ιδιωτική Εταιρεία που εκμεταλλεύεται το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, πιθανόν παρανομεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα με το να μην αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, με αντίστοιχη οικονομική ζημία του Δήμου μας και κατά συνέπεια των δημοτών μας αλλά και της Περιφέρειας στερεάς Ελλάδος. Ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του κατά της εν λόγω Εταιρείας και ασφαλώς να διεκδικήσει όλα τα χρήματα που δαπάνησε για τον αποχιονισμό που πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τον οποίο αποχιονισμό η εν λόγω Εταιρεία όφειλε να πραγματοποιεί ή ίδια με δικές της δαπάνες. Καλούμε τον Κ. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος να παρέμβει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ανάληψη εκείνων των ενεργειών που θα υποχρέωναν την εν λόγω Ιδιωτική Εταιρεία να τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Β. Το χώρο του κάτω παρκινγκ δεν το ξεχιόνισε επίσης η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία του χιονοδρομικού Κέντρου αν και αυτό υπάγεται στις αρμοδιότητες της( περιοχή Αμφίκλειας)
Γ. Τον δρόμο από κάτω παρκινγκ προς -------άνω παρκινγκ 3. χιλιόμετρα, δεν τον ξεχιόνισε επίσης η ίδια ανάδοχος αυτή ιδιωτική Εταιρεία του χιονοδρομικού κέντρου καίτοι αυτό ανήκει στα καθήκοντά της( περιοχή Αμφίκλειας).
Δ. Τον δρόμο κάτω παρκινγκ φτερόλακας-------Κελάρια 4. χιλιόμετρα,( περιοχή Αμφίκλειας) ,η εν λόγω ιδιωτική Εταιρεία τον ξεχιόνισε πλημμελώς με «μονομαχαιριά» με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι πολύ στενός ώστε να μην μπορεί να διασταυρωθεί ένας άνθρωπος με ένα αυτοκίνητο. Μάλιστα σε ένα επικίνδυνο σημείο του εν λόγω δρόμου « κόλλησε» ένα αυτοκίνητο καίτοι οι τροχοί είχαν αλυσίδες, γιατί το οδόστρωμα του εν λόγω δρόμου, πέραν των άλλων είχε καθαριστεί πλημμελώς, με αποτέλεσμα το κάτω μέρος του αμαξώματος του αυτοκινήτου να επικάθεται στο χιόνι. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν μία οικογένεια με 2-μικρά παιδιά.
Και ενώ η ανάδοχος ιδιωτική Εταιρεία του χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού δεν ανταποκρίθηκε ως όφειλε προς το μέρος της Αμφίκλειας όσον αφορά τον αποχιονισμό ,σύμφωνα με τα ανωτέρω, έκανε για πολλοστή φορά επιλεκτικό αποχιονισμό του δρόμου προς Αράχοβα.
Γεννώνται έτσι εύλογα ερωτήματα:
-Γιατί γίνεται επιλεκτική εφαρμογή της συμβάσεως προς όφελος μόνο της Αράχοβας;
-Γιατί πρέπει να πληρώνουν οι παραπαρνάσιοι δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος τον εκχιονισμό των δρόμων προς το χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού καίτοι βάσει της συμβάσεως η εργασία αυτή πρέπει να γίνει από την ιδιωτική αυτή Εταιρεία; Επιτρέπεται να ωφελείται ίσως παράνομα η εν λόγω ιδιωτική Εταιρεία από την μη τήρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων που αφορούν τον εκχιονισμό των εν λόγω δρόμων και το όφελος αυτό να μεταφράζεται σε αντίστοιχη οικονομική ζημία των παραπαρνάσιων δήμων και της περιφέρειας στερεάς Ελλάδος;
-Το επιχείρημα του επιλεκτικού αποχιονισμού στηρίζεται, όπως το εξέφρασε στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος της Εταιρείας, μόνο στο ότι από την Αράχοβα έρχεται ο περισσότερος κόσμος να επισκεφτεί το χιονοδρομικό κέντρο; Αν όλη η Ελλάδα γνώριζε ότι ο δρόμος Αμφίκλεια-Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι ανοικτός, μήπως το ως άνω επιχείρημα θα εξέπιπτε; Όλα αυτά και πολλά ίσως άλλα χρήζουν απαντήσεως τόσο για να ενημερωθούν οι πολίτες των παραπαρνάσιων Δήμων αλλά και κυρίως στα πλαίσια της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
Επειδή όμως από την τακτική αυτή ίσως και κιδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές αφενός και επειδή ο επιλεκτικός αποχιονισμός προς όφελος της Αράχοβας δημιουργεί τριβές στις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να εφαρμοστεί η ως άνω σύμβαση επακριβώς προς όφελος όλων. Αν η Εταιρεία που εκμεταλλεύεται το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού αδυνατεί να εφαρμόσει την εν λόγω σύμβαση ισόρροπα και δίκαια, λόγω οικονομικών λόγων κλπ., τότε πέραν των άλλων θα πρέπει ίσως να επέμβει ο κ. Εισαγγελέας Λειβαδιάς για να διευκρινιστεί η όλη υπόθεση.
Αμφίκλεια, 19.1.2013, Ώρα 15μμ
Εκ του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας