Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ντελάλης , απoκριές, πολιτικοί και οικονομική κρίση. Άσχετα? Μπορεί και όχι.

Είναι ένα άρθρο από το http://tsopanos.blogspot.com.

Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΛΑΛΗ

                  Επώνυμη και δημόσια καταγγελία

                                                                        του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ


΄΄Φίλος μεν Ντελάλης, φιλτάτη δε αλήθεια΄΄      
   Παραλλαγή ρήσης του Αθηναίου κωμωδιογράφου
    Αντιφάνη (405-335 π.Χ.) για τον Πλάτωνα      
               
Αγαπητοί φίλοι,
Μετά την αποχώρηση του ΝΤΕΛΑΛΗ από το προσκήνιο, σεβόμενος την επιλογή του, εκτιμώντας την ως τώρα συνεργασία μας και τηρώντας τη δεοντολογία, είχα αποφασίσει να τηρήσω απόλυτη σιγή για το θέμα.
Όμως, καθώς βλέπω στο Διαδίκτυο ανακριβή και αναληθή σχόλια και ακούω πλήθος από διαστρεβλωτικές συζητήσεις, αποφάσισα να παρέμβω αναλαμβάνοντας το όποιο ρίσκο και πληρώνοντας το όποιο κόστος. Το έκρινα εντελώς απαραίτητο, ως ένα συνειδησιακό χρέος, καθώς μάλιστα διαβλέπω μια συντονισμένη προσπάθεια ΄΄αγιοποιήσεως΄΄ του ΝΤΕΛΑΛΗ, αμνήστευσης των σοβαρών του λαθών (κοινώς συγχωροχάρτι) και τελικά συμψηφισμού της αναστάτωσης που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία, με τη δήθεν ανάγκη για ελεύθερη έκφραση και την τάχα προστασία της ανωνυμίας.....Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω μερικούς φίλους και τον ίδιο το ΝΤΕΛΑΛΗ, αλλά η αλήθεια και η αποκατάσταση των πραγμάτων προσωπικά προέχουν από κάθε τι άλλο.
Μάλιστα, η άτακτη και ανεξήγητη φυγή του  νομιμοποιεί ηθικά την ενέργειά μου αυτή.

Η αποχώρηση

Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Έχω διαβάσει και έχω ακούσει απίθανες ερμηνείες για το ΄΄φαινόμενο΄΄ ΝΤΕΛΑΛΗΣ και την αποχώρησή του. Φίλοι, κλείστε τα αυτιά σας. Όλες οι εκδοχές είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση. Ως μόνιμος σχεδόν συνεργάτης του ΝΤΕΛΑΛΗ έχω προσωπική άποψη και γνώση των πραγμάτων και ήρθε η ώρα να αποκαλύψω τα πάντα.
Σας αποκαλύπτω λοιπόν τον πραγματικό λόγο της αποχώρησης του ΝΤΕΛΑΛΗ :
Ο ΝΤΕΛΑΛΗΣ χρεοκόπησε οικονομικά και αυτό προκάλεσε την αποσύνθεση του blog και την ηθική κατάπτωσή του!
Ας παρακολουθήσουμε όμως το χρονικό της ανόδου και της πτώσης του blog του ΝΤΕΛΑΛΗ (σε παγκόσμια αποκλειστικότητα), μέσα από το φιλόξενο χώρο του blog-στάνης του ΤΣΟΠΑΝΟΥ.

Η ελπιδοφόρα αρχή

Όταν ο ΝΤΕΛΑΛΗΣ προσέγγισε μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών, από τους οποίους άλλοι επέλεξαν την ανωνυμία, άλλοι την ψευδωνυμία, άλλοι την επωνυμία και άλλοι το συνδυασμό όλων των προηγούμενων, όλα προμηνύονταν ρόδινα. Ο κάθε συνεργάτης είχε απόλυτη ελευθερία έκφρασης, πρόσβαση σε όλα τα μέσα, υψηλές αμοιβές και bonus. Η μόνιμη επωδός του ΝΤΕΛΑΛΗ ήταν ΄΄λεφτά υπάρχουν΄΄ και ΄΄ξοδέψτε ελεύθερα΄΄, το δε αγαπημένο του τραγούδι ΄΄μια ζωή την έχουμε κι αν δεν τη γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντίσουμε, μέσ’ τον ψεύτικο ντουνιά παίξτε μου διπλοπενιά και ο μήνας έχει εννιά ΄΄! Σημειώνω ότι στις εννιά του μηνός ήταν και η μέρα της πληρωμής, λόγω τραγουδιού.
Αξέχαστες εποχές. Γλέντια, φαγοπότια, ζεϊμπεκιές, δώρα, ταξίδια. Και οι επιτυχίες η μία μετά την άλλη: επισκεψιμότητα, αποκλειστικότητες, αναγνώριση, απήχηση, τεχνικές βελτιώσεις, εικόνες, μουσικές, ποίηση, χιούμορ, όλα εκπληκτικά. Καλοκαίρι του 2004 μας θύμιζαν. Zip-αρισμένη ευτυχία, συμπυκνωμένη ευδαιμονία, ηλεκτρονική ου-τοπία!
 Αλλά και πολύ μεγάλη σπατάλη δικέ μου ! Κάτι μίζεροι, κακομοίρηδες, νερόβραστοι και κρυόκωλοι, που φώναζαν για συνετή διαχείριση και μέτρο, γιουχαΐστηκαν και έγιναν γραφικά ΄΄νούμερα΄΄. Έτσι πέρναγε ευχάριστα ο καιρός, γράφαμε και καμιά… ‘ανάρτηση’ , έτσι για να περνάει η ώρα κι όλα καλά κι όλα ωραία. Δουλεύαμε λιγότερο, διασκεδάζαμε περισσότερο, ώσπου φθάσαμε να περνάμε μόνο για να εισπράξουμε το μισθό.

Η αλλαγή

Ώσπου κάποιο μήνα, όλα άλλαξαν! Περνώντας την καθιερωμένη τσάρκα από το ΄΄Ντελαλείο΄΄ για να πάρουμε το ΄΄κεκτημένο΄΄ τσεκ, μας είπαν ότι υπάρχει μια ΄΄προσωρινή ταμειακή στενότητα΄΄, ΄΄αφραγκιά΄΄ τη λέγανε κάποτε. Από τότε, όλο το επιτελείο και το προσωπικό της ΄΄NTELALIS S.A. Ltd MULTIMEDIA MASS MEDIA & CO΄΄ είναι απλήρωτο. Άλλοι φύγανε, άλλοι απεργούν, άλλοι έκαναν αγωγές, άλλοι κατασχέσεις, άλλοι λεηλασίες. Κι εκεί φάνηκε το ηθικό έλλειμμα του ΝΤΕΛΑΛΗ. Σε συγκέντρωση του προσωπικού μας ανακοίνωσε ότι για όλα φταίει ο προηγούμενος ΝΤΕΛΑΛΗΣ, που είχε δραπετεύσει αφήνοντας καμένη γη, άδεια ταμεία, διπλά βιβλία, μαγειρεμένα στατιστικά, ενώ αυτός ο ίδιος, τετράπαχος πια,  καλοπέρναγε τρώγοντας μαγειρευτά και ψητά. Όλοι κοιταχτήκαμε μεταξύ μας σοκαρισμένοι και απορημένοι. Οι λίγο παλιότεροι μάλιστα αναρωτηθήκαμε χαμηλόφωνα : ΄΄Βρε σεις, ο μπάρμπα-Μήτσος ο Τσιμπεράς τα έκανε όλα αυτά; ΄΄ Αλλά μας διέκοψε η φωνή του ΝΤΕΛΑΛΗ, που μας είπε ότι δυστυχώς τα αδικήματα αυτά είχαν παραγραφεί. Μάλιστα μας παρουσίασε και σχετική μελέτη του δικολάβου της εποχής Αραχωβίτη Ιωάννη Φιλίππου (Φιλπόγιαννου).

Η παρακμή

Από εκεί και μετά ο ΝΤΕΛΑΛΗΣ έγινε αγνώριστος. Ο φόβος και ο τρόμος των εργαζομένων (όσους δεν  είχε απολύσει χωρίς αποζημίωση). Ποια δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα! Έκοψε τις αμοιβές για τα Σαββατοκύριακα, τις μεγάλες γιορτές, τις Σαρακοστές, τις νηστείες, τις πολύ ζεστές και πολύ κρύες ημέρες και πλήρωνε όλες τις υπόλοιπες ημέρες! Και  όλους μας αποκαλούσε ΄΄κοπρίτες΄΄.
Στα Στελέχη, που πριν έκανε παροχή stock options, τώρα τους έδινε ομόλογα του δημοσίου με τη διαφορά ότι ήταν εποχής Τρικούπη (πτωχευμένα) ή κατοχικά (δισεκατομμυρίων!).
Μια φορά την εβδομάδα μας έστελνε στις στρούγκες και τα μαντριά με το κουροψάλιδο για ΄΄κούρεμα ομολόγων΄΄.
Αλλά το πιο απαξιωτικό για όλους μας ήταν το ΄΄κούρεμα΄΄ των μισθών. Μόνο που εδώ επρόκειτο για ΄΄κούρεμα των μισθωτώνΣαφάκας, Σκοπόγιαννος, Φιλόσοφος, Αγησίλαος, οι οποίοι είχαν πάρει διαταγή, όχι για κούρεμα απλώς αλλά για ΄΄καγιάρα΄΄! Τέτοιος εξευτελισμός μόνο σε ταινίες του Δαλιανίδη είχε υπάρξει (Νόμος 4000). Με επόμενη εντολή του ΝΤΕΛΑΛΗ ψαλλιδίσθηκαν μούσια και μουστάκια (παραπομπή : Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Φαίδων Γεωργίτσης).
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο ΝΤΕΛΑΛΗΣ ήταν άνθρωπος της ΤΡΟΪΚΑΣ. Ο Δούρειος Ίππος των Τρωϊκανών για την Άλωση της Αράχωβας!

Η αποχώρηση-εξαφάνιση

Και μια ωραία πρωία ο ΝΤΕΛΑΛΗΣ μας ανακοίνωσε ότι προσχώρησε στα κινήματα
 ΄΄ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ΄΄ και  ΄΄Γιένουμ’ άρατους – γιένουμ’ άρατους΄΄
και εξαφανίσθηκε, αφήνοντας αναρτημένο ένα συγκινητικό σημείωμα, στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Η ταυτότητα του ΝΤΕΛΑΛΗ

Αυτή ήταν η εμπειρία μου με το ΝΤΕΛΑΛΗ.  Είμαι ο μοναδικός που τόλμησα να μιλήσω. Είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν θα τα επιβεβαιώσει, γι αυτό μη ρωτάτε κανέναν, καθώς επικρατεί ο νόμος της σιωπής.
Επίσης, είμαι βέβαιος, ότι η πιο λογική απορία σας θα είναι να σας αποκαλύψω το ΝΤΕΛΑΛΗ, αφού τόσο στενά συνεργαστήκαμε. Λυπάμαι θα σας απογοητεύσω. Δε γνωρίζω! Οι παρουσίες του ήταν μέσω τηλε-διάσκεψης ή με οθόνες, όπως ο big brother.
Τον είδα από μακριά μόνο δύο φορές : την πρώτη φορούσε κουκούλα (γι αυτό κάποιοι τον αποκαλούν ΄΄κουκουλοφόρο΄΄). Εγώ όμως θυμάμαι ότι τότε έκανε πολύ κρύο. Τη δεύτερη φορούσε μάσκα, αλλά μη βιαστείτε να τον βρίσετε ΄΄μασκαρά΄΄, γιατί πρώτον ήταν όντως Απόκριες (καλή ώρα!) και δεύτερον, η μάσκα ήταν το σύμβολο του Αρχαίου Θεάτρου.
Άλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω!

 

Ο επίλογος

Αγαπητέ ΝΤΕΛΑΛΗ, κατόρθωσες να χρεοκοπήσεις πριν από τη Χώρα, που σε ακολουθεί όμως ολοταχώς. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σου επισημάνω το πιο τραγικό λάθος της επαγγελματικής σου πορείας : από τα τόσα επαγγέλματα που υπάρχουν, εσύ διάλεξες να γίνεις Ντελάλης. Και ναι μεν στις εποχές της ευμάρειας όλα καλά, όταν όμως ήρθε η φτώχεια, ο Ντελάλης λιμοκτονούσε, τι να φάει ντελαλήματα; Ενώ ο πονηρόβλαχος ΤΣΟΠΑΝΟΣ της Αράχωβας, όση κρίση κι αν υπάρξει, τουλάχιστον έχει εξασφαλίσει τροφή και ένδυση.
Αχ βρε ΝΤΕΛΑΛΗ από πληροφορικάντικα σκίζεις, αλλά στον επαγγελματικό προσανατολισμό είσαι κάτω απ’ τη βάση(παρόλα αυτά στο Πανεπιστήμιο περνάς άνετα!)
Χώρια που ο Ντελάλης είναι ένα ΄΄κλειστό΄΄ επάγγελμα και μάλιστα παραδοσιακό, που “ξυπνάει” και τον κόσμο . Έτσι το Μνημόνιο προβλέπει την άμεση κατάργησή του.

Ζητώντας συγνώμη για τη μακρηγορία
Σας ευχαριστώ
ΙΑΛ



ΥΓ 1 : Όσοι στο παραπάνω, ας πούμε αποκριάτικο…φανταστικό διήγημα, κατάλαβαν ότι ο ΝΤΕΛΑΛΗΣ συμβολίζει το πολιτικό σύστημα της πατρίδας μας, καλώς κατάλαβαν και δεν θα το διαψεύσω. Ισχύουν οι παροιμίες «Τα λέω στη νύφη να τα ακούει η πεθερά» και «Βαράει το σαμάρι για ν’ ακούσει ο γάιδαρος» και δεν υπονοώ τίποτα!

ΥΓ 2 : Όσοι επίσης κατάλαβαν ότι με το παραπάνω κείμενο δεν διεκδικώ τα ΄΄δεδουλευμένα΄΄ από το ΝΤΕΛΑΛΗ, αλλά προσπαθώ να σας κάνω ΄΄δεδουλευμένους΄΄ (κοινώς να σας ΄΄δουλέψω΄΄) με τα τόσα ψέματα που σας είπα, επίσης καλώς κατάλαβαν.
Συμπαθάτε με αλλά, ΄΄τούτες οι μέρες τόχουνε και τούτες οι βδομάδες΄΄, και η Αράχωβα έχει μακρά παράδοση στην αποκριάτικη σάτιρα και τα πειράγματα. Ελπίζω αυτή την παράδοση να μην την πρόδωσα πάρα πολύ με το παρόν άρθρο. Η πρόθεσή μου ήταν να αναφερθώ στο φίλο ΝΤΕΛΑΛΗ, όχι μελοδραματικά, αλλά με λίγο πείραγμα και ελάχιστο χιούμορ.
΄΄ Οι Αποκρές μας ήρθανε, τι άλλο καρτερούμε ;΄΄

ΥΓ 3 : Το παρόν πόνημα  επιδεκτικόν εστί  σχολίων και κριτικής υπό  επωνύμων, ανωνύμων τε και ψευδωνύμων πλην υβριστών και συμπλεγματικών. Ευκταίος εστί και ο υπό του εσχάτως απολεσθέντος και αναζητουμένου ΔΙΑΛΑΛΗΤΟΥ (=ΝΤΕΛΑΛΗ) σχολιασμός. Γένοιτο! Το αυτόν επιθυμούσι και Αμβρυσσείς, Στείριοι, Αντικυρείς, Παρ-άλιοι, Παρνάσσιοι, Ζεμένιοι και Ανεμώριοι, οίτινες μη έχοντες πλέον ασχολίαν τινά χρονοβόρον, διαπληκτίζονται συνεχώς μετά των συζύγων των και καπνίζουσιν αρει-μανίως.
(Έτσι εκπληρώνω μερικώς και πρόσφατο τάμα μου στον ΤΣΟΠΑΝΟ για αρχαιοπρεπή ανάρτηση).

Υγ 4  : Ζητάμε συγγνώμη και από τον φιλόξενο ΤΣΟΠΑΝΟ, που έχει χάσει την ησυχία του τελευταία, έχοντας να τελειώσει συνάμα και τον «κούρο» των ομολόγων. Ελπίζω να μην αμολύσει τα μαντρόσκυλα προς όλους τους bloggo-εξαρτημένους.
                                                             ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!