Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Το κοκκινέλι σώζει την Αράχωβα

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ www.theinsider.gr

arahova
Την ειπαν Μυκονο της Στερεας Ελλαδας. Στους προποδες του Παρνασσου και κοντα σε φιν φον χιονοδρομικα κεντρα, η Αραχωβα ειναι τοσο κοντα στην Αθηνα που μπορεις σε δυο ωρες να βρισκεσαι εκει. Ετσι σκεφτηκα κι εγω ενα μηνα πριν ακριβως, οταν ημουν ακομα στην Αθηνα. Απο την Αραχωβα εχω περασει πολλες φορες μικρη. Δε θυμαμαι ομως πολλα πραγματα.
Ξεκινω Δευτερα πρωϊ. Πιανει βροχη στο δρομο, αλλα εγω δε σταματω.
Βρεχει ολη μερα. Το κρυο τσουχτερο και η υγρασια με διαπερνα. Κανω το κασκολ τσεμπερι. Ψαχνω να βρω ενα μαγαζι που διαφημιζε με κολακευτικες περιγραφες ενα ταξιδιωτικο περιοδικο. Το βρισκω σε οροφο. Απογοητευση. Πως τα παρουσιαζουν ομορφα στις φωτογραφιες ενω στην πραγματικοτητα δε λενε τιποτα. Δεν υπαρχει αλλη ψυχη στο μαγαζι. Το καυτο φασκομηλο με την κανελλα ζεσταινει λιγο το μεσα μου.
Οι δρομοι σχεδον ερημοι. Ενας τυπος με παιρνει απο το μπρατσο μεσα στο μαγαζι του για να δοκιμασω τα τυρια του. Η φορμαελλα δε μου λεει τιποτα. Τα τυρια "εισαγωγης" ειναι πολυ καλυτερα. Εχει και Μετσοβονε, και ενα αμαρτωλο Μυτηλινιο λαδοτυρι.
Ψαχνω να βρω τα εστιατορια που διαφημιζε το περιοδικο. Ολα κλειστα. Ρωτω και μου λενε οτι θα ανοιξουν το βραδυ. Λαθος ωρα.
arahova2
arahova8
Πολλα ξενοδοχεια, πολλοι ξενωνες, πολλες μπουτικ. Εχουν εκπτωσεις στα απρε-σκι λογω εποχης. Ξεφευγω απο τους κεντρικους δρομους. Τα σοκκακια ειναι ομορφα πλακωστρωμενα με μια κοιτη στη μεση για να κατεβαινουν τα νερα. Στοιβες ξυλα εξω απο τα σπιτια.
arahova_11
Εχοντας προσφατα επισκεφθει ενα αλλο παραδοσιακο χωριο, ομολογω οτι η Αραχωβα με απογοητευει. Το παραδοσιακο και το συγχρονο στην αρχιτεκτονικη μπερδευονται ατσαλα.
arahova_12
Επι τελους, μυρισε τσικνα. Μια και μοναδικη ταβερνα ειναι ανοιχτη. Διπλα στο τζακι θα περασουν οι επομενες ωρες. Χτες τετοια ωρα ημουν με την Γιαννα καπου στα Μεσογεια. Σκεφτομαι οτι θελω να της πω οτι χτες τα κοψιδια ηταν καλυτερα. Τα κοκορετσια πιο ζουμερα. Καπου ομως το κοκινελλι βαζει φρενο στη διαδικασια της κριτικης καί των λογικων συνειρμων. Ο μαγαζατορας γινεται φιλος, η θρακα κανει αντιπερισπασμο στο παγωμενο ψιλοβροχο, η Αραχωβα με ομιχλη, με παγωνια, καμαρωνει στην πλαγια του Παρνασσου.
Σας φιλω γλυκα!
arahova5
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ BLOG ΔΥΣΦΗΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ  ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΣ ΜΠΟΥΝΕ ΕΔΩ
http://despinarion.wordpress.com/2011/02/06/arachova/#comment-18112