Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Low budget Αράχωβα: Γίνεται;

της Ηρώς Κουνάδη

Τα ακριβά μέρη αυτού του πλανήτη δεν δημιουργήθηκαν με ενσωματωμένα Jacuzzi στις βουνοπλαγιές τους, ή exclusive χιονοδρομικά κέντρα στις πλάτες τους. Εξελίχθηκαν σε τέτοια, επειδή κάποιοι κάποτε είδαν σε αυτά την ομορφιά που μπορούσε να υποστηρίξει ένα σχετικά μεγάλο κόστος διαμονής/ διατροφής/ διασκέδασης. Η Αράχωβα, για παράδειγμα, μπορεί να υποφέρει από υπέρμετρη εμπορευματοποίηση, δεν παύει όμως να είναι όμορφη, να συνδυάζει εξαιρετική κουζίνα με ειδυλλιακά τοπία και αξιοπρεπή νυχτερινή ζωή, και να απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.

Όπερ μεθερμηνευόμενο, όσο και να γκρινιάζουμε για την mainstream «κατάντια» της, αποτελεί πάντα πειρασμό για ένα (ακόμη) χειμερινό weekend. Κι ενώ οι τιμές της –ή τουλάχιστον οι τιμές που είχαμε στο μυαλό μας ως «τιμές της»– μέχρι πέρυσι μας έκαναν να το σκεφτόμαστε, και φέτος να το θεωρούμε εκτός συζήτησης, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ζοφερή.
Όχι, βέβαια, πως τα πεντάστερα resorts της αποφάσισαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες των καιρών ή πως αν αύριο κερδίσετε το Τζόκερ και θέλετε να ξοδέψετε 200 ευρώ σε ένα gourmet γεύμα δε θα βρείτε εστιατόριο που να πληροί τις νεοαποκτηθείσες απαιτήσεις σας. Απλά, όσο υπάρχουν αυτές οι επιλογές, τόσο θα υπάρχουν και οι άλλες, οι λογικές/ value for money/ low budget/ ονομάστε τις όπως θέλετε. Μπορεί να μην είναι εκείνες που δημιούργησαν τον θρύλο της Αράχωβας, και γι’ αυτό να μην κυκλοφορούν ιδιαίτερα, αυτό όμως δε σημαίνει πως δικαιολογείστε να διαβάζετε αυτές τις γραμμές με αυτό το ύφος δυσπιστίας.

Low budget διαμονή Γεγονός είναι πως στο κέντρο της Αράχωβας, όπου οτιδήποτε κάτω από 100 ευρώ θεωρείται ευκαιρία, δύσκολα θα βρείτε αυτό που θα λέγαμε καταπληκτικές τιμές. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν συμβιβάζεστε με τα γειτονικά χωριά  υπάρχουν λίγες αλλά καλές προτάσεις διαμονής, που δε θα σας στοιχίσουν τον μισθό σας για δύο διανυκτερεύσεις.
Low budget υψηλή γαστρονομία
«Υψηλή γαστρονομία» δεν είναι μόνο το πατέ πεσκανδρίτσας και το καρπάτσιο σολομού. Είναι και τα λαχανικά που μόλις κόπηκαν από το μποστάνι –ναι, έχει μποστάνια η Αράχωβα– και το κοκκινιστό μοσχαράκι που έβρασε αργά στην κατσαρόλα και οι σπιτικές χυλοπίττες. Απολαύστε τα, χωρίς να ξοδέψετε μισό μηνιάτικο.