Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.


"Ν' αγαπάς την ευθύνη.
Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.
Αν δε σωθεί, εγώ φταίω."
Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική 
Ερώτηση σε μάρτυρα κατηγορίας: « πιστεύετε ότι έχουν ευθύνη οι κατηγορούμενοι για ότι το κατηγορητήριο τους καταλογίζει;
Απάντηση μάρτυρα: Η ευθύνη αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καθενός, και καθένας διαφορετικά τη νοιώθει…. 



Σ’ αυτή τη φράση συνοψίζεται η ουσία της αυτεπάγγελτης δίκης κατά των στελεχών της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. – που προέκυψε μετά από αυτοψίες των επιθεωρητών περιβάλλοντος, την επιβολή και την καταβολή προστίμου ύψους 300.000€ -  και ολοκληρώθηκε επιτέλους ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011 στη Λιβαδειά.
Απαλλάχτηκαν τελικώς οι κατηγορούμενοι από πιθανές ποινικές ευθύνες, γιατί κατά την ακροαματική διαδικασία έγιναν αποδεκτά από το δικαστήριο επιχειρήματα όπως:
Η κατ’ εξακολούθηση μη ύπαρξη αδειών για πλήθος βιομηχανικών δραστηριοτήτων οφείλεται στην καθυστέρηση των υπηρεσιών του κράτους και όχι σε ευθύνη της εταιρίας. Η εκ των υστέρων έκδοσή τους (μετά από δύο χρόνια και μετά από καταγγελίες πολιτών) αποτελεί - κατά την συνήθη πρακτική - «θεραπεία» της παράλειψης της επιχείρησης.
Οι υπερβάσεις αέριων εκπομπών σε διαδοχικές μετρήσεις ήταν λίγες σε αριθμό. Δεν αποδείχθηκε συνήθης πρακτική. Ίσως να οφείλονται σε τυχαία περιστατικά. Το γεγονός δε ότι η ίδια η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. έδωσε αυτές τις τιμές , ενώ θα μπορούσε να τις αποκρύψει, αποτελεί μάλλον τεκμήριο αθωότητας. Άλλωστε (σύμφωνα με μάρτυρα υπεράσπισης) στις μολόχες που φυτρώνουν εκεί δεν προκαλούνται βλάβες από τις παραπάνω αέριες εκπομπές.
Τέλος, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. έχει 46 καμινάδες οι εκπομπές των οποίων δεν προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η υπέρβαση (11 μέτρα καθ΄ ύψος) πλήρωσης των τριών κυψελών (δεξαμενών) ταφής επικινδύνων αποβλήτων(ΧΥΤΕΑ) δεν εγκυμονεί κινδύνους. Στις περιφερειακές αποθέσεις στον ίδιο χώρο, δεν έγιναν χημικές αναλύσεις που να δείχνουν ότι είναι υπολείμματα επικίνδυνων αποβλήτων, που ξέφυγαν από τις υπερκορεσμένες κυψέλες. Μπορεί να είναι φερτές ύλες από τις βροχές. Στα πηγάδια ύδρευσης όλης της περιοχής που υπάρχουν εκεί κοντά, δεν έχει εμφανιστεί σύμφωνα με αναλύσεις ακόμη επιβάρυνση.
Μόλις προκύψει θα ενημερωθούμε καταλλήλως.



Η χωρίς άδεια κατασκευή και χρήση τέταρτης κυψέλης ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς εγκεκριμένη μελέτη και χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους αποτελεί πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και όχι περιβαλλοντική παράβαση.
Γιατί κατά πως φάνηκε εκ των υστέρων έτσι έπρεπε να γίνει.
Η απόρριψη του υπέρθερμου θαλασσινού νερού ψύξης της ΣΗΘ (500.000 τόνοι την ημέρα) στη θάλασσα σε απόσταση 1,5 μ. από την ακτή και χωρίς άδεια (η άδεια εκδόθηκε μεταγενέστερα) αποτελεί «παρεξήγηση», και σε «παρεξήγηση» οφείλεται η σχετική αναφορά στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας , που προβλέπει απόσταση απόρριψης 200 μέτρων από την ακτή και έξω από τον κόλπο για λόγους καλύτερης ανάμιξης θερμών και ψυχρών υδάτων.
Το νέφος που συχνά καλύπτει την περιοχή (φωτο 2006-2008) οφείλεται προφανώς μόνο στην υγρασία ενώ και οι πορδές των αγελάδων μπορεί να αποτελούν παράγοντα υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Ο αυτήκοος μάρτυς.. 
ΠΗΓΗ: http://symparataxi.blogspot.com/