Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Aνακοίνωση του Δήμου Δ.Α.Α για τις Γερμανικές ΑποζημιώσειςΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                              
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                                                           
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ                                                           
Ταχ. Δ/νση : 10ης Ιουνίου 28,Τ.Κ. 32005                                                   
Τηλ. 2267022320 & 2267022633, FAX : 22670-22063       
E-MAIL: info@daa.gov.gr  

Δίστομο,08/07/2011                                                                         

                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αισιόδοξο μήνυμα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την απόφαση (από της 06.07.20011) που έλαβε η Χάγη με την οποία μας δίνεται η δυνατότητα εκπροσώπησης -ως Δήμος- των Διστομιτών συγγενών των θυμάτων της 10ης Ιουνίου του 1944.
Ως γνωστόν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εκδικάζονται υποθέσεις και διενέξεις μεταξύ κρατών και όχι φυσικών προσώπων ή ομάδων ατόμων π.χ. Διστομιτών κατά της Γερμανικής Κυβέρνησης. Η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σπανίως μέχρι σήμερα κάνει δεκτές παρόμοιες αιτήσεις.
Να θυμίσουμε ότι η απόφαση Νο6 του έτους 2002 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου η οποία ακύρωσε την θετική για τους Διστομίτες απόφαση του Αρείου Πάγου (αφού οι  εκάστοτε  υπουργοί Δικαιοσύνης δεν υπέγραφαν τις εκτελεστέες αποφάσεις όλων των Ελληνικών Δικαστηρίων), όχι μόνο παραπέμψε το θέμα των αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά έδωσε και το δικαίωμα ετεροδικίας (δηλ. ασυλίας) στην Γερμανία.  
Η θετικότατη αυτή εξέλιξη ενδυναμώνει τόσο τις ελπίδες για την επιθυμητή τελική έκβαση των πραγμάτων, όσο και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση μας, ότι η δικαίωση δεν είναι ουτοπία.
Θα ακολουθήσει βέβαια -  παρούσης όμως της Ελλάδας - μια δύσκολη νομική μάχη. Αλλά θα είμαστε παρόντες και θα δώσουμε την μάχη μας. Αυτό έχει σημασία.


       Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 
ΔΙΣΤΟΜΟΥ- ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
       
                                                                     ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ