Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το νερό σε Άσπρα Σπίτια & Αντίκυρα

siriza
Την Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 διαπιστώθηκε έντονη θολότητα και δυσοσμία στο πόσιμο νερό των οικισμών Παραλίας Διστόμου και Αντίκυρας.
Την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» ( πάροχος και διαχειριστής του πόσιμου νερού των οικισμών ) ενημερωσε:
1. οτι το φαινόμενο ήταν αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων ( ωρα 09.23′ )
2. οτι μετά την χημική ανάλυση του νερού το νερό λόγω της παρατηρούμενης θολοτητας, «δεν ενδείκνυται η χρήση του πρός πόση» (ωρα 18.12′). Διαβεβαίωνε επίσης οτι οι αναλύσεις δεν έδειχναν «υπέρβαση στίς χημικές παραμέτρους του»
Ο Δήμος Διστόμου πριν λίγες μέρες εξέδωσε ανακοίνωση για την πλήρη ακαταλληλότητα του νερου.

Έχει ήδη περάσει ένας μήνας απο την εμφάνιση του προβλήματος και δεν έχει υπάρξει καμμιά ανακοίνωση που να ενημερώνει ακριβώς για τα στοιχεία που έχουν βρεθεί στο πόσιμο νερό για το μέγεθος του προβλήματος και τη προοπτική της λύσης του, με αποτέλεσμα:
– Οι κάτοικοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για πόση και μαγείρεμα.
– Οικογένειες με μικρά παιδιά και νήπια, να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για το πλύσιμο.
– Οι επαγγελματίες της εστίασης να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για το πλύσιμο των οπωρολαχανικών. Όπως καταγγέλουν οι ίδιοι δεν ενημερώθηκαν επίσημα απο κανέναν, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου, μέχρι να ενημερωθούν απο τρίτους για το πρόβλημα.
– Εκτός απο τα προβλήματα υγείας που μπορούν να εμφανιστούν απο την χρήση του ακατάλληλου πόσιμου νερού, η αγορά για όλες τίς χρήσεις εμφιαλωμένου νερού αποτελεί και μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση, σε καιρούς λιτότητας και συνεχών περικοπών μισθών και συντάξεων.
Ζητάμε απο την «Αλουμίνιον της Ελλάδος»:
– να ενημερώσει άμεσα τους κατοίκους για την καταλληλότητα ή όχι του πόσιμου νερού
– να εξηγήσει γιατί απο την 10η Ιανουαρίου δεν εξέδωσε άλλη ενημερωτική ανακοίνωση για το μέγεθος της βλάβης και την προοπτική αποκατάστασης της, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογή για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
– να μας ενημερωσει αν θα χρεωσει το νερό στους κατοίκους της παραλίας Διστόμου για όσο διάστημα αυτό ειναι ακατάλληλο προς πόση.
Ζητάμε απο τον Δήμο να εξηγήσει:
– γιατί μεταθέτει την ευθύνη στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», τουλάχιστον όσον αφορά στην Αντίκυρα, και τι μέτρα θα λάβει για την προστασία της υγείας των δημοτών.
 
ΣΥΡΙΖΑ
Τ.Ε. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ