Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Από το τρισάγιο στο Εικονοστάσι στο Περοκέ στα Άσπρα Σπίτια

Με αρκετή προσέλευση κόσμου, παρά την βροχή, έγινε στο Εικονοστάσι μπροστά στο ''Περοκέ'', το τρισάγιο για προς τιμή των παλικαριών που έπεσαν στα βουνά της Ηπείρου το '40. Όπως και για να να τιμήσουν, συνολικά οι παριστάμενοι, την μνήμη των δικών τους, αλλά και να ζητήσουν την βοήθεια της Παναγίας στη χάρη της οποίας χτίστηκε από κατοίκους το ταπεινό αυτό εικονοστάσι εκείνες τις μέρες του δύσκολου χειμώνα του ΄40 για να έχει η Παναγία υπό την σκέπη της τους φαντάρους μας.
Όσοι πήραν αυτή την πρωτοβουλία να αναδείξουν αυτό το "ξεχασμένο" μνημείο θέλουν να ευχαριστήσουν τους συμπολίτες και φίλους,τον πατέρα της Ενορίας Αναλήψεως, καθώς και αρκετούς εκπροσώπους του Δήμου Δ.A.A., που παρευρέθησαν στην σεμνή και ιδιαίτερα ζεστή τελετή. Αυθεντική μαρτυρία για το πώς και από ποιους χτίστηκε αφηγήθηκε ο μόνος επιζών, παιδί τότε, από την ομάδα χτισίματος, ο Τιμολέων Σφουντούρης: Οι άλλοι ήταν ο Λουκάς Περγαντάς ή Κουβαρίστρας (που είχε δίπλα μαγαζί, πατέρας της Κονδυλίας Περγαντά-Σάλμα), τα αδέλφια Λουκάς και Βασίλης Καρούζος (που δούλευαν στον Λ.Περγαντά), ενώ βοήθησαν και οι Νίκος Χαραλάμπους (από τον Άγιο Νικόλαο) και ο Κ. Μίστηλης. 
Ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας μίλησε για την ''δύναμη'' του Διαδικτύου σήμερα, καθώς μέσα από μια ανάρτησή του για την ιστορία του Εικονοστασίου μαζί με μερικές φωτογραφίες του στο FACEBOOK πριν 2-3 εβδομάδες, ξύπνησε αναμνήσεις με αποτέλεσμα οι κυρίες Κονδυλία Περγαντά και Γιάννα Χαραλάμπους να ρίξουν την ιδέα και να απευθύνουν - επίσης Διαδικτυακά - προσκλήσεις για το τρισάγιο που έγινε τόσο επιτυχημένα μετά την μαθητική παρέλαση. Όπως είπε γενικεύοντας, ''η Μνήμη- ατομική, τοπική, εθνική- πρέπει να μένει άσβεστη και αυτό είναι χρέος όλων μας'' όπως και ότι ''οι τόποι, ο κάθε τόπος δηλαδή, έχουν συνέχεια που κάθε φορά επιβεβαιώνεται''. Από την πλευρά της η κ. Περγαντά είπε ότι θυμόταν από τον πάτερα της την πρωτοβουλία του να χτιστεί το Εικονοστάσι και όταν έμαθε από το FACEBOOK και το λόγο που χτίστηκε, πρότεινε να γίνει το τρισάγιο την 28η Οκτωβρίου.