Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Επέτειος επανακομιδής Ιερών Λειψάνων Οσίου Λουκά στο Στείρι

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, Κυριακή των Προπατόρων, με λαμπρότητα τιμήθηκε στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά η 33η επέτειος της επανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά από την Ιταλία, όπου ευρίσκοντο για 500 και πλέον χρόνια, στην Ιερά Μονή του στο Στείρι, την οποία ο ίδιος ίδρυσε και στην οποία ασκήτεψε τα τελευταία έτη της επίγειας ζωής του. Την παραμονή, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, έγινε η μεταφορά της λάρνακας με τα λείψανα του Οσίου από το Καθολικό της Μονής, όπου φυλάσσεται, στον παράπλευρο Ναό της Παναγίας, όπου ο ίδιος ο Όσιος άρχισε να κτίζει ενόσω ζούσε, και τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους Προπάτορες και τον Άγιο Ελευθέριο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά, ένα γεγονός σταθμό στη ζωή της Ιεράς Μονής και της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Προ της απολύσεως εν πομπή μεταφέρθηκε η λάρνακα με τα ιερά λείψανα του Οσίου από τον Ναό της Παναγίας στο Καθολικό, στη θέση, όπου ήταν τοποθετημένα από τα εγκαίνια του Καθολικού το 1011 μ.Χ. μέχρι το 1460, που οι μοναχοί λόγω της Τουρκοκρατίας αναγκάσθηκαν να απομακρύνουν τα ιερά λείψανα από τη Μονή και  εν συνεχεία να βρεθούν στην Ιταλία, όπου και χάθηκαν τα ίχνη τους. Στην ίδια θέση, που για 526 χρόνια έμενε κενή περιμένοντας την επιστροφή του απόντος παρόντος Οσίου, τοποθετήθηκαν το 1986 όταν επέστρεψαν από την Ιταλία για να μείνουν έως της συντέλειας των αιώνων.