Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Aνακομιδή των λειψάνων του Οσίου Λουκά στο Στείρι

Την 3η Μαΐου η Τοπική μας Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά και την επέτειο των εγκαινίων του περικαλλούς Καθολικού της Ιεράς Βυζαντινής Μονής του στο Στείρι.
Ο Όσιος Λουκάς τα τελευταία επτά έτη της ζωής του εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Στειρίου, όπου ασκήτεψε, πέθανε και ετάφη. Γύρω από τον ασκητή Λουκά μαζεύτηκαν πολλοί μαθητές του και μοναχοί και δημιουργείται μοναστικό κοινόβιο· ήδη ο Όσιος ενόσω ζούσε ξεκίνησε να χτίζει το Ναό της Αγίας Βαρβάρας (σημερινός Ναός της Παναγίας).
Στις 7 Φεβρουαρίου του έτους 953 μ.Χ. ο Όσιος αφήνει τον επίγειο τούτο κόσμο και μεταβαίνει στον ουράνιο. Το ασκητικό και γεμάτο κόπους και θυσίες αγιασμένο σώμα του ετάφη από τους συμμοναστές του στο δάπεδο του κελιού του σύμφωνα με την επιθυμία του. Δυο χρόνια μετά το θάνατο του Οσίου οι συμμοναστές του τελειοποιούν το Ναό, οικοδομούν κελιά και μετατρέπουν το κελί, όπου βρισκόταν ο τάφος Του σε ευκτήριο οίκο.
Στη συνέχεια οικοδομείται το περίλαμπρο Καθολικό επ’ ονόματι του Οσίου Λουκά, τα εγκαίνια του οποίου γίνονται στις 3 Μαΐου του 1011 μ.Χ., ημέρα κατά την οποία λαμβάνει χώρα η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου εκ του τάφου και η τοποθέτησή τους στην λάρνακα, που υπάρχει στο Καθολικό δίπλα στον αριστερό χορό.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα εορτασθεί η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου και η επέτειος των εγκαινίων του Καθολικού.