Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οι εργαζόμενοι της Αλουμίνιον, απαντούν σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΥΠΕΚΑ (video)



                 Το σωματείο εργαζομένων στην Αλουμίνιον ΑΕ, με ερώτησή του στο ΥΠΕΚΑ "απαντά" ουσιαστικά σε αντίστοιχες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης ( Πετράκος Αθανάσιος, Ουζουνίδου Ευγενία ) οι οποίοι ουσιαστικά κατηγορούν την πολιτεία για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ του ομίλου Μυτιληναίου. Οι εργαζόμενοι επιμένουν στην ανάγκη ενημέρωσης όλων όσων σχολιάζουν θέματα του εργοστασίου, ώστε η οποιαδήποτε αναφορά να γίνεται με πραγματικά και επίσημα στοιχεία.
Ακολουθούν, οι δύο ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ερώτηση και η επιστολή του σωματείου προς το ΥΠΕΚΑ.
14/11/2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τα Υπουργεία :
• Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας Και Κλιματική Αλλαγής
• Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων
ΘΕΜΑ: Χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ του ομίλου Μυτιληναίου εις βάρος καταναλωτών και ΔΕΗ
Το διαχρονικό σκάνδαλο της ΠΕΣΙΝΕ η οποία αγόραζε από την ΔΕΗ το ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους συνεχίζεται και μετά την μετατροπή της σε Αλουμίνιο της Ελλάδος του ομίλου Μυτιληναίου. Είναι γνωστό ότι ο όμιλος Μυτιληναίου είχε πάρει άδεια αυτοπαραγωγού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας (ΣΗΘ). Ο Κ. Φώλιας μετέτρεψε την άδεια σε παραγωγού και έδωσε το δικαίωμα να πουλά την ενέργεια που παράγει προς 55 ευρώ /mwh και να αγοράζει την ενέργεια που καταναλώνει προς 40,7 ευρώ /mwh. Στην συνέχεια η κ. Μπιρμπίλη μετέτρεψε την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ την οποία η Ε.Ε. εξομοιώνει με τις ΑΠΕ. Ο ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε δώρο στον όμιλο Μυτιληναίου το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 δίνοντας το δικαίωμα ολόκληρη παραγωγή των 340 mw να εκλαμβάνεται ως ΑΠΕ και να αγοράζεται προνομιακά με τελικό κέρδος για τον όμιλο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Παρά τα προνόμια στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. χαρίστηκε από την ΔΕΗ Α.Ε. μέρος του χρέους της ύψους 53εκ. ευρώ την ώρα που η ΔΕΗ και ο ΛΑΓΗΕ έχουν σημαντικά ελλείμματα.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η ΣΗΘ αδειδοτήθηκε και κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί με ρεύμα και ατμό το εργοστάσιο Αλουμίνιο της Ελλάδος. Για αυτό το λόγο μάλιστα πήρε άδεια και επιδοτήσεις 33 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε για να μετατραπεί σε ΣΗΘΥΑ και να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα τους λοιπούς καταναλωτές.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Θα καταργηθεί το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος Μυτιληναίου ωφελείται πάνω από 50 εκ. ευρώ ετησίως σε βάρος της ΔΕΗ, του ΛΑΓΗΕ και των Ελλήνων Καταναλωτών όταν μάλιστα και η ΡΑΕ με καθυστέρηση αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα;
2. Γιατί δεν αυτό-τροφοδοτείται με ρεύμα από την ΣΗΘ το εργοστάσιο του Αλουμινίου με δεδομένο ότι αυτός ήταν ο λόγος κατασκευής της (ΣΗΘ) ,ώστε να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην Αλουμίνιο Ελλάδος και ταυτοχρόνως να μην ζημιώνεται η ΔΕΗ;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
12/11/2012
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

• Περιβάλλοντος Ενέργειας Και Κλιματική Αλλαγής

• Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων

ΘΕΜΑ: Χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ του ομίλου Μυτιληναίου εις βάρος καταναλωτών και ΔΕΗ

Το διαχρονικό σκάνδαλο της ΠΕΣΙΝΕ η οποία αγόραζε από την ΔΕΗ το ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους συνεχίζεται και μετά την μετατροπή της σε Αλουμίνιο της Ελλάδος του ομίλου Μυτιληναίου. Είναι γνωστό ότι ο όμιλος Μυτιληναίου είχε πάρει άδεια αυτοπαραγωγού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας (ΣΗΘ). Ο Κ. Φώλιας μετέτρεψε την άδεια σε παραγωγού και έδωσε το δικαίωμα να πουλά την ενέργεια που παράγει προς 55 ευρώ /mwh και να αγοράζει την ενέργεια που καταναλώνει προς 40,7 ευρώ /mwh. Στην συνέχεια η κ. Μπιρμπίλη μετέτρεψε την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ την οποία η Ε.Ε. εξομοιώνει με τις ΑΠΕ. Ο ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε δώρο στον όμιλο Μυτιληναίου το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 δίνοντας το δικαίωμα ολόκληρη παραγωγή των 340 mw να εκλαμβάνεται ως ΑΠΕ και να αγοράζεται προνομιακά με τελικό κέρδος για τον όμιλο πάνω από 50 έως 150 εκ. τον χρόνο. Παρά τα προνόμια στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. χαρίστηκε από την ΔΕΗ Α.Ε. μέρος του χρέους της ύψους 53εκ. ευρώ την ώρα που η ΔΕΗ και ο ΛΑΓΗΕ έχουν σημαντικά ελλείμματα.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Θα καταργηθεί το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος Μυτιληναίου ωφελείται από 50 έως 150 εκ. ευρώ ετησίως σε βάρος της ΔΕΗ, του ΛΑΓΗΕ και των Ελλήνων Καταναλωτών όταν μάλιστα και η ΡΑΕ με καθυστέρηση αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα;

2. Επιπλέον γιατί δεν διακόπτει η ΔΕΗ το ρεύμα στην Αλουμίνιο Α.Ε. όταν τα χρέη είναι 150 εκ ευρώ και ταυτοχρόνως η ΔΕΗ Α.Ε. ζημιώνεται από την ειδική ρύθμιση χρέωσης σε σχέση με τους λοιπούς πελάτες υψηλής τάσης (Α-150) και γιατί συνεχίζει η ΔΕΗ να επιδοτεί ουσιαστικά τον κυριότερο ανταγωνιστή της;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Θανάσης Πετράκος



Άγιος Νικόλαος 21 Νοεμβρίου 2012
Προς Υπουργείο ΥΠΕΚΑ
Υπ όψιν Κου Υπουργού
Θέμα: Επιστολή του Σωματείου εργαζομένων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. με αφορμή πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση βουλευτή για δήθεν χαριστικές ρυθμίσεις.
Η επίκαιρη ερώτηση βουλευτή για δήθεν «χαριστικές» ρυθμίσεις υπέρ του Ομίλου Μυτιληναίος μας γεμίζει απογοήτευση και αγανάκτηση, πρώτον γιατί στηρίζεται σε ανακριβή δημοσιεύματα και δεύτερον και σημαντικότερο γιατί μέσα από αυτή ουσιαστικά ζητείται το κλείσιμο του Αλουμινίου (με την προτεινόμενη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ).
Αλήθεια τι επιδιώκεται και ποιο μπορεί να είναι το όφελος από το κλείσιμο μιας επιχείρησης που απασχολεί άμεσα περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, αποτελεί τη βασικότερη πηγή εσόδων για μια ολόκληρη Ελληνική επαρχία, ενισχύει την Εθνική οικονομία και με τις προσπάθειες και των εργαζομένων μπορεί ακόμα και στέκεται ανταγωνιστικά μέσα στο ιδιαίτερα δύσκολο Ελληνικό αλλά και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Εμείς λοιπόν, θεωρούμε υποχρέωσή μας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια:
1. Η Αλουμίνιον δεν αγόρασε ΠΟΤΕ από τη ΔΕΗ ρεύμα σε τιμή «κάτω του κόστους». Η ΔΕΗ δεν ζημιώθηκε και δεν ζημιώνεται από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ούτε «επιδοτείται» με ειδική ρύθμιση χρέωσης γιατί: Όπως είναι γνωστό από το 2008 τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης (Α150) απελευθερώθηκαν μετά από υπουργική απόφαση στην οποία όμως ρητά αναφέρεται ότι η τιμολόγηση θα πρέπει να καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, διαδικασία η οποία δεν τηρήθηκε από την ΔΕΗ. Με βάση την απόφαση αυτή η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ήδη βρίσκεται σε διαιτησία με τη ΔΕΗ για να καθοριστεί η τιμολόγηση και να λήξει η εκκρεμότητα που υπάρχει. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και οι δυο πλευρές (ΔΕΗ - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ) έχουν δεσμευτεί ότι θα αποδεχτούν και θα σεβαστούν την απόφαση της διαιτησίας.
2. Οι διατάξεις του ΥΠΕΚΑ που αφορούν τη μετατροπή της άδειας ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ, είναι απόλυτα σύμφωνες με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Θεωρούμε αν μη τι άλλο παράλογο το να θεωρεί κανείς ότι οι κοινοτικές οδηγίες είναι «φωτογραφικές» και ότι δημιουργούνται στοχευμένα υπέρ μιας ελληνικής εταιρείας, ειδικά όταν η μονάδα στην οποία αναφέρονται (ΣΗΘ) λειτουργεί επί τέσσερα χρόνια δοκιμαστικά και μάλιστα με ζημιά, περιμένοντας πότε θα «ξεκολλήσει» η αδειοδότηση από τη γραφειοκρατία.
3. Το πιο παράλογο και εξοργιστικό όμως είναι το να αποτελεί μονίμως η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ τον αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα ελλείμματα της αγοράς και να εμφανίζεται ''εντέχνως'' με επιλεκτικές και διαστρεβλωμένες διαρροές στα ΜΜΕ ότι φταίει αποκλειστικά για την «τρύπα» σε ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ.
Όταν λοιπόν τα θέματα τιμολόγησης βρίσκονται στα χέρια των υπεύθυνων αρχών οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν με βάση τα επίσημα στοιχεία, θεωρούμε απαραίτητο να αποφεύγονται δηλώσεις για τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων και ενέργειες με στόχο τον επηρεασμό των αρμοδίων. Εμείς θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτο να αποδίδονται κατηγορίες χωρίς να ελέγχεται η βασιμότητά τους και να μην λαμβάνονται υπό όψιν οι συνέπειες που μπορεί να έχουν στον ευαίσθητο τομέα της απασχόλησης. Η αλήθεια δεν μπορεί να αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός, αλλά επιβάλλεται να αποδεικνύεται με πραγματικά στοιχεία. Τα δικά μας ερωτήματα, εδώ και πολύ καιρό, παραμένουν σταθερά, πραγματικά και δεν αλλάζουν με βάση επικοινωνιακές σκοπιμότητες.
- Με την προτεινόμενη παύση λειτουργίας της Αλουμίνιον επιλύονται τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ ή μήπως στην πραγματικότητα δημιουργούνται περισσότερα;
- Υπάρχει εναλλακτική λύση στην απασχόληση των. 1500 εργαζομένων της Αλουμίνιον Α.Ε. σε μια αγορά που η ανεργία αυξάνεται καθημερινώς;
- Η ανεργία και η επακόλουθη εξαθλίωση είναι το μέλλον που αξίζει σε μας και τις οικογένειές μας;
- Δεν αφορά και δεν ενδιαφέρει κανέναν η σημαντική απώλεια εσόδων για τη χώρα μας από την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας;
Είναι ξεκάθαρο ότι οι δικοί μας καθημερινοί προβληματισμοί και οι ανησυχίες δεν είναι μέρος ούτε πολιτικών ούτε οικονομικών συμφερόντων. Εμάς μας ενδιαφέρει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας και καλούμε τόσο εσάς όσο και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να σκεφτούν σοβαρά το μέλλον και να συμβάλουν στην εξεύρεση μιας οριστικής και δίκαιης λύσης. Τέλος, επειδή θεωρούμε ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ιστορία, την κρισιμότητα, ούτε την ιδιαιτερότητα της λειτουργίας του εργοστασίου και (θέλουμε να) πιστεύουμε ότι πέφτουν εύκολα θύματα παραπληροφόρησης, καλούμε όλους τους αρμόδιους, όπως και κάθε έναν που ενδιαφέρεται, να επισκεφτεί το Αλουμίνιο, να ξεναγηθεί στο χώρο και να αναζητήσει την αλήθεια μέσα από στοιχεία ή έστω απλά να ακούσει και τη δική μας άποψη.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗΣ Σ                ΓΕΡΑΚΙΟΣ Θ


                         
lamiastar