Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Το Ειρηνοδικείο Αράχωβας ενοποιείται στο ειρηνοδικείο Λιβαδειάς

Το 50% φτάνει η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια», που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος 150 Ειρηνοδικεία από τα 301 των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας συγχωνεύονται, με το υπουργείο να εκτιμά πως η ετήσια εξοικονόμηση θα ξεπεράσει συνολικά το 1 εκ. ευρώ.
 Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβλημένη, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, καθώς εκδίδουν ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας όμως έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπάρχουν Ειρηνοδικεία τα οποία το 2010 εξέδωσαν από...καμία έως εννέα αποφάσεις. Ένα από αυτά είναι και της Αράχωβας το οποίο θα συγχωνευτεί με το ειρηνοδικείο Λιβαδειάς.