Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Στο ξωκλήσι του Αγίου Μάμα στο Δίστομο παραμονή της γιορτής του

Το ξωκλήσι του Αγίου Μάμα γιόρταζε χθες. Bρίσκεται στον βράχο "Βαγένι", στο παλιό δρόμο προς Άσπρα Σπίτια. Είναι χτισμένο μέσα σε φυσική σπηλιά - κοίλωμα του βράχου, με σταλακτίτες και εξαιρετική παραδοσιακή τεχνική. Εδώ κρύφτηκαν, για αρκετό καιρό, επιζήσαντες της σφαγής, που διέφυγαν από το Διάσκελο και ζήτησαν καταφύγιο στο εξωκλήσι, λόγω της δύσκολης πρόσβασης και του απόκρημνου της περιοχής. 

Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Τελικά του κρέμασαν στο λαιμό ένα σιδερένιο ραβδί και τον έριξαν στο νερό για να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη κάμινο. Και αυτήν τη φορά κατάφερε να βγει σώος. Όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα, τα τελευταία όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν αλλά ούτε και τον πείραξαν. 
Σύμφωνα με την παράδοση ένα λιοντάρι τον δέχθηκε στη ράχη του και τον μετέφερε μακριά των άλλων θηρίων, εξ ου και η θεματογραφία της αγιογράφησής του. Τελικά, οι εχθροί του αποφάσισαν να τον εκτελέσουν με τρίαινα. Το φονικό όργανο διαπέρασε τα σπλάγχνα του Αγίου, ο οποίος και παρέδωσε το Πνεύμα. 

Ένα θερμό ευχαριστώ στον κ.Λουκά Κίνια για το βίντεο και τις πληροφορίες