Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Σεμινάρια συλλογής και ταυτοποίησης άγριων μανιταριών στον Παρνασσό

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η μετάδοση της γνώσης για την ασφαλή ταυτοποίηση των άγριων μανιταριών μέσω διαλέξεων αλλά και πρακτικής εξάσκησης στα δάση του Παρνασσού. Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε άτομα που συλλέγουν μανιτάρια και επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από αυτά.
Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στο καταφύγιο Δέφνερ το οποίο εκτός από κρεβάτια για διαμονή διαθέτει εκπληκτική κουζίνα η οποία για την περίσταση θα εμπλουτιστεί και με διάφορα πιάτα με μανιτάρια. Ακόμη διαθέτει μεγάλο χώρο με καναπέδες στον οποίο θα γίνουν οι διαλέξεις.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις στις παρακάτω θεματικές ενότητες:
- Εισαγωγή στη μυκητολογία (φυσιολογία, οικολογία, βιοποικιλότητα και χρήσεις των μυκήτων
- Αρχές συλλογής μανιταριών
- Παρουσίαση των βασικών γενών μανιταριών
- Διατροφική αξία μανιταριών
- Φαρμακευτικές ιδιότητες των μανιταριών

* Οι παρουσιάσεις θα παρέχονται σε ηλεκτρονική μορφή στους συμμετέχοντες

Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούμε την Παρασκευή το απόγευμα-βράδυ στο καταφύγιο για να γνωριστούμε και να κάνουμε την εισαγωγή στο σεμινάριο και όσοι δεν μπορούνε το Σάββατο το πρωί στις 9:00. Το Σάββατο και την Κυριακή θα περάσουμε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας στο δάσος σε επιλεγμένα σημεία για συλλογή και αναγνώριση μανιταριών, ενώ η αναχώρηση προγραμματίζεται για την Κυριακή το απόγευμα γύρω στις 18:00..

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (μέχρι 30 άτομα) και θα οργανωθεί carpooling για να έρθουμε 4 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο και να μειωθούν τα μεταφορικά μας.

Το κόστος του σεμιναρίου για το διήμερο ανέρχεται στα 40 € ενώ η διαμονή στο καταφύγιο κοστίζει 13 € για τα μη μέλη και 11 € για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων.

Υπεύθυνοι διοργάνωσης και διδασκαλίας:
Γιώργος Κουτρώτσιος
Γεωπόνος - Μυκητολόγος
Υπ. Διδάκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ηλίας Πολέμης
Γεωπόνος - Μυκητολόγος
Διδάκτορας - Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο georgioskoutrotsios@gmail.com και στα τηλέφωνα 210-5294350 και 6936815068