Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Η συνάντηση του Γ.Πατσαντάρα με τον δικαστή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαίνουσες διαδοχικές συναντήσεις με τον Βραζιλιάνο Δικαστή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κ. Antonio Augusto Cancado Trindade και τον Καρδινάλιο της πόλης Τράνι της Ιταλίας κ.κ. Τζοβάνι Βαφτίστα, είχε την Τρίτη 1η Ιουλίου 2014 στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Ιωάννης Πατσαντάρας.
padeio_1Η συνάντηση με τον κ. Trindade, τον οποίο συνόδευαν ο κ. Στέλιος Περάκης καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και η κα Χριστίνα Σταμούλη Δικηγόρος, πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας του ιδίου. Είχε προηγηθεί η ξενάγησή του στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και η επίσκεψη στο χώρο του Μαυσωλείου όπου δήλωσε συγκλονισμένος από την αγριότητα και τις φρικαλεότητες των Ναζί. Επίσης δεν παρέλειψε να δηλώσει εντυπωσιασμένος από το φυσικό κάλλος της περιοχής και την ιστορικότητα, των χώρων Μοναστηριακών και αρχαιολογικών.
Σε μία άκρως εποικοδομητική συνομιλία κατά την διάρκεια της οποίας το ενδιαφέρον μονοπώλησε η εκκρεμότητα του φλέγοντος ζητήματος της δικαίωσης των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, το οποίο τέθηκε δυναμικά και χωρίς περιστροφές από τον Δήμαρχο κ. Πατσαντάρα, βρήκε απήχηση στο πρόσωπο του κ.Trindade, αφού όπως ο ίδιος τόνισε «…δικάζω με γνώμονα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του θέματος για την απονομή δικαιοσύνης διότι προέχει η ανθρώπινη διάσταση της επιβολής του δικαίου το οποίο κατ’ εμέ πρέπει να υπερισχύει του συμφέροντος των κρατών…». Η τοποθέτησή του αυτή, έδωσε το έναυσμα στον κ. Πατσαντάρα ο οποίος έκδηλα συγκινημένος είπε: «…Απευθύνομαι με δέος, προς Εσάς κύριε Trindade, επιθυμώντας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την διττή παρουσία Σας στην έδρα του Δικαστηρίου της Χάγης και τον καινοφανή τρόπο στήριξης στο θέμα Δικαίωσης των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου τον Ιούνιο του 1944. Λέγοντας διττή εννοώ ότι δεν περιοριστήκατε στην εξέταση του θέματος μόνο από την νομική οπτική γωνία αλλά το εξετάσατε και από την ανθρωπιστική, για τούτο και συμπεριλάβατε κείμενο του Στουρέ Λινέ (του Ερυθρού Σταυρού) με τις ανατριχιαστικές περιγραφές που αφορούσε τις θηριωδίες των Ναζί στο Δίστομο.
Θα σας παραλληλίσω με τον εξάγγελο στις αρχαίες τραγωδίες, διότι πράξατε όπως εκείνος, ο οποίος καταφτάνει από ένα μακρινό μέρος ή εξέρχεται από το εσωτερικό του οίκου ή του ναού για να ενημερώσει τους θεατές-πολίτες και περιγράφει σε μια μακρά, αφηγηματική ρήση τα γεγονότα, τα οποία είναι ακριβή κι αξιόπιστα κι η βασική αλήθεια των λεγομένων του δεν αμφισβητείται. Όπως θα γνωρίζεται το έργο της κάθε τραγωδίας επεξεργάζεται την ηθική υποχρέωση για τήρηση των ηθικών νόμων έστω και αν αυτό σημαίνει αντίσταση κατά των ανθρώπινων νόμων. Σας ευχαριστώ λοιπόν ειλικρινώς, πρωτίστως ως άνθρωπος-πολίτης και κατά δεύτερον ως Δήμαρχος του Μαρτυρικού Διστόμου που αναδείξατε το μέγεθος της τραγωδίας που βίωσαν οι συμπολίτες μου και καταδείξατε συγχρόνως ότι πρέπει να επικρατεί το Ηθικόν Δίκαιο και όχι το Δίκαιο των ισχυρών της Γης...»
 padeio_2Να σημειώσουμε ότι ο κ. Trindade από Δικαστικής Έδρας στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Χάγης τον Σεπτέμβριο του 2012, τάχθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων και βεβαίως της δικαίωσης του αιτήματος του Διστόμου.
Στην τελετή αναγόρευσης Επιτίμου Διδάκτορα του κ. Trindade από τις Πρυτανικές Αρχές του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 01/07/14 στην αίθουσα τελετών «Αριστοτέλης του Πανεπιστημίου), παρέστησαν ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Πατσαντάρας.
padeio_3Στην συνάντηση με τον Καρδινάλιο, που συνοδευότανε από τον Πατέρα Δον Σαβίνα, 15 Ιερείς και μαθητές Ιερατικής Σχολής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο χρονικό της Σφαγής του 1944, ενημέρωσε για την πολύχρονη δικαστική πορεία του θέματος της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων κάνοντας μια σύντομη αναφορά από την θετική πρωτόδικη απόφαση μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου της Φλωρεντίας που δικαίωσε τους Διστομίτες και στην αμέριστη βοήθεια της Ιταλίας στο θέμα επανορθώσεων. Κάνοντας λόγο για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα οποία δυστυχώς καταπατώνται βάναυσα καθημερινά απανταχού της γης.
Συμπερασματικά τονίστηκε ότι ο στόχος πρέπει να είναι κοινός για την επικράτηση του Δικαίου και οι παρεμβάσεις τόσο των Πολιτειακών Παραγόντων όσο και των Εκκλησιών Καθολικής κι Ορθοδόξου να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, για ένα κόσμο όσο το δυνατόν δικαιότερο και εν ειρήνη πορευόμενο.
Ο Καρδινάλιος, οι Πατέρες κι οι μαθητές της Ιερατικής Σχολής επισκέφτηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και το χώρο του Μαυσωλείου όπου προσευχήθηκαν κι έψαλλαν ύμνους.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Στείρι, παραβρέθηκαν σε εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στα 920 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νικολάου του Αποδημητή. Η εδώ επίσκεψή τους αφορούσε την επιθυμία τους να προσκυνήσουν τα άγια χώματα των βημάτων του Αγίου Νικολάου.