Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Μήνυμα Δημάρχου Δ.Α.Α για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


H γυναίκα αποτελεί βασικό στήριγμα σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, συμμετέχοντας άμεσα ή έμμεσα. Αγωνίστηκε μέσα από το φεμινιστικό κίνημα για να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της συνταγματικά και το κατόρθωσε, αν κι ακόμα υπάρχουν κάποιες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων. Εισήλθε στην αγορά εργασίας και σε αυτό βοήθησαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, αφού έπρεπε να εργαστεί στις θέσεις των ανδρών που έλειπαν. Επίσης με το τέλος του πολέμου ο αγώνας για ανασυγκρότηση ήθελε εργατικά χέρια, έτσι η γυναίκα συμμετέχει δουλεύει καταναλώνει κι απαιτεί.

Ο σύγχρονος ρόλος της γυναίκας είναι πολύμορφος άρα και το έργο της για την ίδια δυσκολότερο, αφού εκτός από εργαζόμενη είναι και νοικοκυρά και μητέρα. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που ο θεσμός της οικογένειας βάλλεται πανταχόθεν διότι υιοθετήθηκαν συμπεριφορές και «φόρμες» λειτουργίας της, που δεν συνάδουν με την ψυχοσύνθεση και τις παραδόσεις του Έλληνα, ίσως κληθεί να θέση σε προτεραιότητα τον ρόλο που της όρισε η φύση που είναι συνώνυμος της προσφοράς και της έγνοιας των μελών της οικογένειάς της και σε δεύτερη μοίρα την επαγγελματική της ανέλιξη προκειμένου να υπερασπιστεί το «οικοδόμημα» της οικογένειάς της που τρίζει συθέμελα.

Η φετινή 8η Μαρτίου του 2014 ας γίνει η απαρχή ενός διαρκούς απολογισμού βήμα προς βήμα των αγώνων (που δικαίως δόθηκαν για να καταλάβει την θέση που της άξιζε) τα αποτελέσματα αυτών, την δικαίωση της ως οντότητα, τα υπέρ και τα κατά. Τώρα που έχει κατακτήσει την κορυφή της πυραμίδας σε πολλούς τομείς (επιστήμης, πολιτικής επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας κ.λ.π.) από εκεί ψηλά ας κοιτάξει την βάση αυτής κι ας επανεξετάσει τις προτεραιότητες που θέτει. Δύσκολος βεβαίως ο συγκερασμός της προσωπικής δημιουργίας κι επιτυχίας (θεμιτό καθ’ όλα), με την αφοσίωση στη λειτουργία της οικογένειας, πρωτίστως δε, στις ανάγκες κι τις επιθυμίες των μελών αυτής και με δεδομένο μάλιστα, τους κινδύνους που καραδοκούν για κάθε ένα από αυτά. Είναι μεγάλο το δίλλημα. Αλλά καλλίτερα να απολεσθεί ένα «θώκος» στην καριέρα, παρά να οδηγηθεί σε επικίνδυνους ατραπούς μια ανθρώπινη ζωή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χωρίς την δυναμική παρουσία τής γυναίκας στον κοινωνικό χώρο, δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη πρόοδος στην Επιστήμη, στην Τεχνική και την Τεχνολογία.

Οι εποχές όμως κι οι δύσκολοι καιροί, «προστάζουν» συντονισμένες ενέργειες και δράσεις βασιζόμενες στην σύμπνοια και την συλλογικότητα επ αγαθώ της κοινωνίας. Η αντιπαλότητα κι ο εγωισμός, είναι πολυτέλεια.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Σωκράτη «Ούτε η Γυναίκα χωρίς άντρα, ούτε η ελπίδα δίχως πόνο, μπορεί να γεννήσει κάτι χρήσιμο».

Να είστε πάντα μάχιμες, Σας ευχαριστούμε. 





Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ





                                                         ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ