Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Έγγραφη διαμαρτυρία των εφέδρων ΕΔ για το μνημόσυνο στο Δίστομο

Το Σωματείο Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Κ.Ε.Ε.Δ.) Παρέστη στο Ετήσιο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων από τα Γερμανικά ςς με Ισχυρή συνοδεία από άνδρες των Ο.Π.Κ.Ε. και πολλών Αστυνομικών με στολή και πολιτικά…

Η Έγγραφη Διαμαρτυρία τους, προς:

Αθήνα 12/6/2013
ΠΡΟΣ: κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝ: κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας,
κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,
κ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ,
κ. Αρχηγό ΓΕΣ
κ.κ. Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων Ελληνικής Βουλής
Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας
κ. Δήμαρχο
ΕΣΗΕΑ
ΘΕΜΑ: Συμπεριφορά Στελεχών ΕΛ.ΑΣ στην Επέτειο της Σφαγής απο τους Γερμανούς στο Δίστομο. (Ανοικτή Επιστολή).κ. Αρχηγέ, Ονομάζομαι Μιχαήλ Ιωαννίδης του Βασιλείου και τυγχάνω Ανώτερος Αξ/κός του Στρατού εν αποστρατεία και έχω υπηρετήσει επι σειρά ετών τις Ειδικές Δυνάμεις απο διάφορες θέσεις.
Την 10/6/2013 μετέβην ως επικεφαλής 14 αδρών μελών του Κέντρου Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ.) νομίμου σωματείου (αρ. Αποφ. Ειρηνοδικείου 9/2013) στο Δίστομο, προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στους νεκρούς συμπατριώτες μας της Γερμανικής θηριωδίας. Για την παρουσία μας είχε ενημερωθεί τηλεφωνικώς απο τον πρόεδρο του Κ.Ε.Ε.Δ. Ταξίαρχο ε.α. κ. Ιωάννη Τζιάκη ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Ιωάννης Πατσαντάρας, ο οποίος μας ενημέρωσε με την σειρά του οτι βεβαίως μπορούσαμε να είμαστε παρόντες όχι όμως σε παράταξη στον χώρο των προσκεκλημένων λόγω της μή έγκαιρη γραπτής αίτησης μας και της εκδόσεως ήδη του προγράμματος της εκδήλωσης. Τα μέλη μας έφεραν ομοιόμορφη εμφάνιση με εμφανή τα διακριτικά και το λογότυπο Κ.Ε.Ε.Δ. καθώς και τον πράσινο μπερέ των Καταδρομών.
Με την άφιξη μας στην πλατεία του Διστόμου έσπευσαν τρία (3) οχήματα της υπηρεσίας σας πλέον των δύο (2) υπαρχόντων καθώς και ο επικεφαλής αξ/κός ασφαλείας, ο οποίος ευρισκόμενος πιθανόν σε σύγχυση, κινήθηκε προς το μέρος μας ως να είχε απέναντι του κακοποιά στοιχεία και μας ζήτησε εξηγήσεις για το ποιοί είμαστε και οτι δεν επιτρέπεται η παρουσία μας και επαναλάμβανε συνεχώς “δέν θα μου δημιουργήσετε εσείς προβλήματα” δείχνοντας την δυσαρέσκεια του για την παρουσία μας. Του εγνώρισα την ιδιότητα μου και τον ενημέρωσα οτι εγώ ήμουν επικεφαλής καθώς και οτι η παρουσία μας είναι εκδήλωση φόρου τιμής στους νεκρούς, οτι δεν υπήρχε πρόθεση απο μέρους μας να διαταράξουμε την όλη εκδήλωση αλλά και οτι ήταν εν γνώση και του κ. Δημάρχου.
Κατά την εθιμοτυπική μου επίσκεψη στο γραφείο του κ. Δημάρχου προέτρεψα τον εν λόγω αξ/κό να έλθει μαζί μου για να τον καθησυχάσω καθόσον ήταν έκδηλη η ταραχή του. Κατα την παρουσία μας στο γραφείο του κ. Δημάρχου ενημέρωσα οτι θα παρακολουθήσουμε την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό μαζί με τους λοιπούς πολίτες και θα ακολουθήσουμε την πομπή μέχρι το μνημείο όπου και θα είμαστε εκτός επισήμου παρατάξεως.
Παρά τις διευκρινήσεις το κλίμα στα υψηλόβαθμα στελέχη σας παρέμεινε καχύποπτο αλλά και προσβλητικό προς τους Εφέδρους Καταδρομείς καθ΄ όλη την διάρκεια της τελετής και συγκεκριμένα:
α. Με την άφιξη κάθε προϊσταμένου των Αρχών Ασφαλείας καλούμην να δώσω εκ νέου εξηγήσεις για το ποιοί είμαστε και τί σκοπό είχαμε (ενημέρωσα διαδοχικά τέσσερεις αξ/κούς σας στο κεντρικότερο σημείο του Διστόμου) προκαλώντας αρνητική εικόνα και σχόλια τόσο στους πολίτες όσο και στους Εφέδρους Καταδρομείς.
β. Είς εκ των ανωτέρω αξ/κών σας ο Περιφερειακός Διευθυντής , σε έντονο
και επιτακτικό ύφος σε επήκοο πολιτών, στο κέντρο της πλατείας του Διστόμου και αφού είχε προηγηθεί ενημέρωση μου πέραν όλων οτι έχω δώσει εγώ προσωπικά τα πλήρη στοιχεία μου και είμαι στην διάθεση τους, έδωσε διαταγή στον Διευθυντή Ασφαλείας “παρτους όλους τα στοιχεία, όλους τις ταυτότητες” δείχνοντας προς το μέρος των Εφέδρων Καταδρομέων ως να ήσαν κακοποιά στοιχεία δημιουργώντας σους πολίτες απορία αλλά και καχυποψία. Τα στοιχεία των εφέδρων εδόθησαν απο εμένα σε κατάσταση που είχαμε μαζί μας.
γ. Έξω απο τον Ιερό Ναό ετέθει ομάδα της Ο.Π.Κ.Ε. για να μας απομονώσει απο τους λοιπούς πολίτες (στην διάθεση σας σχετικό video).
δ. Ενώ αναμέναμε έξω απο τον Ιερό Ναό ένας άνδρας απο την ανωτέρω ομάδα σας συνομίλησε φιλικά μαζί μας. Την σκηνή αντελήφθη επικεφαλής Αν/χης της ΕΛ.ΑΣ ο οποίος ήλθε τρέχοντας (κυριολεκτικά) κοντά μας και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς με έντονο ύφος διέταξε "μήν τους μιλάτε" ώς να είμαστε εχθροί.
ε.Με την έναρξη της επιμνημόσυνου δεήσεως και αφού οι επίσημοι προσκεκλημένοι πήραν τις θέσεις τους, εισήλθα εγώ και 2 Έφεδροι Καταδρομείς μαζί με τους λοιπούς πολίτες στον Ιερό Ναό. Ακολούθησαν οι λοιποί Έφεδροι σε ομάδες 2-3 ατόμων. Τότε επενέβην ο ίδιος Αξ/κός (παράγραφος δ.) και ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Οι Έφεδροι ζήτησαν εξηγήσεις που δεν εδόθησαν απο κανένα παρα μόνο “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ>>.
στ. Κατά την κίνηση μας στο τέλος της πομπής προς το μνημείο, ετέθει η ίδια ομάδα Ο.Π.Κ.Ε. να κάνει ένα “Π>> γύρω μας, απομονώνοντας μας απο τους λοιπούς πολίτες.
ζ. Η ομάδα σας παρέμεινε κοντά μας εν είδη φρουράς στο χώρο του μνημείου καθ΄όλη την διάρκεια μέχρι της αναχωρήσεως μας.
η. Η ίδια ευαισθησία δεν επεδείχθη από την ΕΛ.ΑΣ στην παρουσία ομάδας αναρχικών που ανύψωσαν και πανό στο χώρο του μνημείου.
Μετά τα παραπάνω διάχυτες ήταν οι εκφράσεις παρευρισκομένων απλών πολιτών και
σας αναφέρω τις ολιγώτερο προσβλητικές που ακούστηκαν , “δεν ντρέπονται εσάς φυλάνε;>>, “αν είναι δυνατόν δεν αφήνουν τους στρατιώτες να μπούν στην εκκλησία>>, “ευχαριστούμε που ήλθατε, τιμή μας, μην δίνεται σημασία είναι……..>>.
Στο τέλος της εκδήλωσης στο χώρο του μουσείου και της δεξίωσης τόσο οι απλοί πολίτες αλλά και επίσημα προσκεκλημένοι πολιτικοί , χαιρέτησαν τους Εφέδρους Καταδρομείς και μας έδωσαν συγχαρητήρια για την παρουσία μας. Ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος κατα την μετάβαση μου να τον αποχαιρετήσω και να τον συγχαρώ για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης μου απηύθηνε εγκάρδιες ευχαριστίες και την προτροπή να επανέλθουμε. Ακολούθως προσπάθησαν οι κ.κ Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας και ο Δντής Ασφαλείας να με χαιρετήσουν , πράξη που έγινε εκφράζοντας τους όμως την δυσαρέσκεια μου δια της φράσεως “επιεικώς ήσασταν απαράδεκτοι ούτε στην εκκλησία δεν μας αφήσατε να μπούμε, δεν φταίω αν κοινοποιήσω την στάση σας>>.
Επιπρόσθετα σας γνωρίζω οτι απο διετίας όπου οι Έφεδροι Καταδρομείς έλαβαν μέρος σε εκδηλώσεις μνήμης ή διαμαρτυρίας (συγκέντρωση πλ. Συντάγματος 1/10/11, Γερμανική Πρεσβεία – διαμαρτυρία και επίδοση επιστολής, Παναθηναϊκό Στάδιο – επίδοση επιστολής στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Άρειο Πάγο – επίδοση επιστολής, μνημόσυνο ανδρών ΔΙΑΣ , εκδήλωση Κυπριακής Πρεσβείας 1/4/13, ηγηθήκαμε της συγκέντρωσης αποστράτων Ε.Δ. στο Σύνταγμα, παρελάσεις σε Δήμους Π. Φαλήρου και Παπάγου κλπ) δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο. Κύριε Αρχηγέ, εξ όσων ανωτέρω σας εγνώρισα, θα επιθυμούσα να δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες στα στελέχη σας ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες προσβλητικές σκηνές προς τους Εφέδρους Καταδρομείς και την δημιουργία αρνητικής εικόνας για την Αστυνομία στους πολίτες.
Οι Έφεδροι Καταδρομείς επιθυμούν ΙΣΟΝΟΜΙΑ και ΣΕΒΑΣΜΟ απο την Ελληνική Αστυνομία και γνωρίζουν τόσο τις υποχρεώσεις τους όσο και τα δικαιώματα τους που απορρέουν απο το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.
Με εκτίμηση
Ιωαννίδης Μιχαήλ
Αν/χης(ΠΖ) ε.α.