Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Δήλωση βόμβα Μυτιληναίου. Σε κίνδυνο η παραγωγή αλουμινίου σε ενδεχόμενη αύξηση φόρων

Στο Dow Jones Νewswires, o πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος έδωσε συνέντευξη λέγοντας οτι παρά τις πρόσφατες περικοπές κόστους, τα επίπεδα της φορολογίας στην Ελλάδα θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές της παραγωγής της Αλουμίνιον. Ο ετήσιος έκτακτος φόρος που η Αλουμίνιον πληρώνει στην ελληνική κυβέρνηση αυξήθηκε πρόσφατα στα 50 εκατ. ευρώ, από 10 εκατ. ευρώ το 2012, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας. Αυτό οδηγεί το συνολικό εκτιμώμενο φορολογικό «λογαριασμό» της Μυτιληναίος για το 2013 στα περίπου 100 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Μυτιληναίος. Αν οι φόροι αυξηθούν περαιτέρω, η δραστηριότητα του ομίλου στον τομέα παραγωγής αλουμινίου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, προειδοποίησε. «Αν η κυβέρνηση θελήσει να κάνει το νούμερο 150 εκατ. ευρώ, είναι πολύ πιθανό ότι θα αναγκαστούμε να την κλείσουμε», είπε.
Σε αντίθεση με ορισμένους από τους ανταγωνιστές της, η Αλουμίνιον δραστηριοποιείται κοντά στην πλήρη παραγωγική της δυναμικότητα, παράγοντας 170.000 τόνους αλουμινίου ετησίως. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα του δραστικού προγράμματος εξοικονόμησης κόστους που ξεκίνησε το περασμένο έτος και στο πλαίσιο του οποίου έχει μειώσει σημαντικά το κόστος σε όλους τους τομείς.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το κόστος παραγωγής της Αλουμίνιον αναμένεται να διαμορφωθεί στα 475 εκατ. δολάρια το τρέχον έτος, έναντι 620 εκατ. δολαρίων το 2011. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κορυφαία παραγωγός αλουμινίου United Co. Rusal ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει την παραγωγή της κατά 300.000 τόνους ή 7% της συνολικής της δυναμικότητας, επικαλούμενη τη χαμηλή ζήτηση για το μέταλλο και τις μειωμένες τιμές. Η περικοπή αυτή θα οδηγήσει τη συνολική παραγωγή της Rusal στους 3,8 εκατ. τόνους ετησίως.
«Η βιομηχανία αλουμινίου αιμορραγεί», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. «Σε αντίθεση με τις χρηματιστηριακές αγορές που πηγαίνουν από υψηλό σε υψηλό, δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση το ίδιο με τα εμπορεύματα και ιδίως τα μέταλλα. Ο τομέας αλουμινίου ειδικότερα, εμφανίζει σημαντική διαρθρωτική αδυναμία», είπε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσφορά του μετάλλου υπερβαίνει τη ζήτηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μυτιληναίος.
 

Εμπορική άδεια για μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, η Αλουμίνιον Ελλάδος εξασφάλισε την εμπορική άδεια για τη μονάδα συμπαραγωγής που θα της επιτρέψει να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα στην ελληνική αγορά.
«Έχουμε την άδεια. Μας πήρε πέντε χρόνια, αλλά την αποκτήσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος στην ίδια συνέντευξη.
Η μονάδα ισχύος 334 ΜW ολοκληρώθηκε το 2008 έναντι συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ. Η συμπαραγωγή αφορά την ταυτόχρονη παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση φυσικού αερίου. Η διαδικασία θεωρείται ιδιαίτερα αποδοτική ενεργειακά και απολαμβάνει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την Αλουμίνιον, η οποία παράγει 170.000 μετρικούς τόνους αλουμινίου ετησίως στις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου, το εργοστάσιο συμπαραγωγής μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη μείωση του κόστους αλλά και να δημιουργήσει κέρδη. Η εμπορική άδεια εγκρίθηκε τελικά το Φεβρουάριο, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Η καθυστέρηση, η οποία ήταν αποτέλεσμα εν μέρει της καθυστέρησης της Ελλάδας στην υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε. για τη συμπαραγωγή, έχει στοιχίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.


Πηγή:www.reporter.gr