Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Χαιρετισμός Δημάρχου Δήμου ΔAA για την παρουσίαση του βιβλίου του Γ.Θεοχάρη


Χαιρετισμός Δημάρχου Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Χ. Θεοχάρη «ΔΙΣΤΟΜΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ».

Κύριε Πρωθυπουργέ
Κύριοι Αρχηγοί
Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητοί Συμπολίτες
Αποτελεί για μένα προσωπική τιμή να χαιρετίσω στην παρουσίαση του βιβλίου  ''ΔΙΣΤΟΜΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ'' του συμπολίτη μας Γιώργου Θεοχάρη. Και είναι διπλή η τιμή γιατί ο χαιρετισμός αυτός αφορά και την ιδιότητά μου ως Δημάρχου του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας αλλά και την προσωπική μου γνωριμία και φιλία με το συγγραφέα.

Ο  συμπατριώτης μας  συγγραφέας Γιώργος Θεοχάρης είναι για όσους δεν τον γνωρίζουν, ένας μάχιμος πολίτης με πολλά ενδιαφέροντα και μια πολύπλευρη ενασχόληση ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού.
Είχα τη χαρά να τον γνωρίσω, απ’ την συμμετοχή μας στα κοινά και είχα την ευκαιρία  να διαπιστώσω από κοντά τις σπάνιες αρετές  και την ιδιαίτερη ευαισθησία που διαθέτει και έβλεπα έναν πρωτοπόρο άνθρωπο με όραμα και θέληση
Ο αγαπητός Γιώργος Εκπροσωπεί όμως επάξια τόσο εμάς όσον και το Δήμο ιδιαίτερα με τη βράβευση με το 1ο Κρατικό Βραβείο 2011, Χρονικό Μαρτυρία.(*)
Η εξαιρετική ανάπτυξη του θέματος από το συγγραφέα και το πολύτιμο αρχειακό υλικό, δίνουν στο βιβλίο αυτό ένα πρωτότυπο και μοναδικό χαρακτήρα.
Στην βάση πραγματικών γεγονότων ξετυλίγει μπροστά μας ανθρώπινες ιστορίες με φυσικότητα, και ευαισθησία.
Με ακρίβεια αλλά και άνεση διατύπωσης και περιγραφής, ο συγγραφέας αναλύει χαρακτήρες, εντάσσει ιστορικά τεκμήρια και τραγικά γεγονότα και κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση και αγωνία μέχρι το τέλος.
  • Είναι ένα βιβλίο που καθηλώνει και δίνει ένα μήνυμα ζωής.
  • Ένα σύγγραμμα για δύναμη ψυχής.
  • Μια εξαιρετικά Επιμελημένη έκδοση.
  • Μέσα από την πραγματικά πλούσια αφηγηματική τέχνη του συγγραφέα δίνεται με εξαιρετική ευαισθησία, λεπτότητα και μέτρο σε όλες τις διαστάσεις εκείνη η εικόνα.
  • Ένα μοναδικό ταξίδι...στα γεγονότα της σφαγής του Διστόμου την 10 Ιουνίου του 1944, που πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωσθεί απ’ όλους.
Γιώργο είναι εξαιρετική τιμή μου που σε γνώρισα και μεγάλη μου χαρά που μιλώ μπροστά σε εκλεκτό ακροατήριο για σένα και το έργο σου.
Εύχομαι το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο και εσύ καλά, για να μας δίνεις απλόχερα την αγάπη σου για τον τόπο μας για πολλά χρόνια ακόμη.
Σου Εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο αλλά ωραίο, δημιουργικό δρόμο της συγγραφής και της τέχνης.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διστόμου και το βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση για την οργάνωση της σημερινής παρουσίασης και την έκδοση του βιβλίου.
Εκφράζω την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη μου στις σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και της κοινωνίας μας, οι οποίοι μας έκαναν την εξαιρετική τιμή να συμμετάσχουν στη παρουσίαση αυτού του βιβλίου:
  • Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλία Νικολακόπουλο.
  • Το μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Διστόμου, Κωνσταντίνο Δημάκα.
  • Τον συμπατριώτη μας, Στάθη Σταθά
  • Τη Διστομίτισσα συγγραφέα, Καίτη Μανωλοπούλου.
  • Τη Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου μας, Γιώτα Φουντά – Κοτρογιάννου.
  • Τους ηθοποιούς, Ειρήνη Μαργαρίτη και Έλενα Πάσσου.
  • Τους τραγουδιστές, Γιώτα Αλογάρη - Πέπη Θεοχάρη και Λουκά Τζιτζώκο
Θέλω παράλληλα όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον συντονιστή της εκδήλωσης, τον συμπολίτη μας διακεκριμένο δημοσιογράφο, Λουκά Δημάκα.
Πάνω απ’ όλους όμως θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, αγαπητοί φίλοι και πολίτες του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, καθώς και όσους ήρθαν σήμερα εδώ, και μας προσφέρατε την ιδιαίτερη εύνοια της μεγάλης συμμετοχής σας στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου. Η παρουσία σας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή.
Σας Ευχαριστώ Θερμά.
Αθήνα, 6/6/2012
Ιωάννης Πατσαντάρας
Δήμαρχος Δήμου 
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
(*) Κρατικό Βραβείο 2011 στην κατηγορία (Χρονικό - Μαρτυρία) βιβλίου του Γιώργου Χ. Θεοχάρη ''ΔΙΣΤΟΜΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ''