Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Πατσαντάρας: Περιμένω θετική απόφαση από Χάγη


Μια θετική απόφαση, που θα δίνει δυνατότητα για περαιτέρω ενέργειες στο θέμα του Ολοκαυτώματος του Διστόμου, περιμένει ο δήμαρχος Γιάννης Πατσαντάρας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σήμερα. Όπως δηλώνει, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, δε τελειώνει ο αγώνας των Διστομιτών με αυτήν την απόφαση, αλλά συνεχίζεται. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, δεν είναι μόνο δικαστική απόφαση οι αποζημιώσεις για τα θύματα του Ολοκαυτώματος: είναι επίσης πολιτική και πολιτισμική.
Η συνέντευξη του δημάρχου Διστόμου έχεις ως εξής:

Τι περιμένετε, κύριε δήμαρχε, από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;
Εμείς περιμένουμε μια απόφαση, η οποία θα δίνει περιθώρια περαιτέρω θετικής εκμετάλλευσης αυτής της απόφασης.
Των ιταλικών δικαστηρίων εννοείται;
Και των ιταλικών και γενικότερα, που με την ευρύτερη έννοια έχει ουσιαστική σχέση με τις γερμανικές αγριότητες στο Δίστομο. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει υποθέσεις Διεθνούς Δικαίου. Δεν εξετάζει μεμονωμένες διεκδικήσεις.
Είναι σημαντική η θετική απόφαση για το δήμο και τους κατοίκους της, με λίγα λόγια...
Είναι πάρα πολύ σημαντικό -είχα πάει και εγώ προσωπικά στη Χάγη όταν εκδικαζόταν, έχει δουλευτεί καλά σε όλα τα επίπεδα η υπόθεση. Επαναλαμβάνω: περιμένουμε να υπάρξει μια θετική απόφαση.
Και τελειώνουν όλα εκεί;
Δεν τελειώνουν όλα με την απόφαση αυτή. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Είναι θέμα και πολιτισμού και πολιτικό. Θα δούμε την απόφαση και θα τα ξαναπούμε.