Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Την ημέρα που έγινε ο Παρνασσός


O «Αθηναϊκός Όμιλος Φίλων Σκι» ιδρύθηκε το 1973 από νέους Αθηναίους φυσιολάτρες και σπόρτηδες πού αναζητούσαν τα χιόνια και την περιπέτεια. Σ' αυτούς οφείλει την ανάπτυξη του ο Παρνασσός και η Αράχωβα.  Ό Μάρτων Σίμιτσεκ, ήταν αυτός πού συνένωσε την πρώτη ομάδα, και ή οποία μεταξύ Πηλίου, Παρνασσού και Ζήρειας Πελοποννήσου, επέλεξε τελικά τον Παρνασσό για να γίνει η έδρα του πρώτου, στην ελληνική ιστορία, φυσιολατρικού συλλόγου σκι. Μέχρι τότε, οι πολύ λίγοι Έλληνες πού γνώριζαν το σπορ, μόνο στην Αυστρία ή την Ελβετία μπορούσαν να το απολαύσουν. 
Σύντομα όμως, και με την επιστροφή του Καραμανλή το 1974, θα γινόντουσαν οι πρώτες εγκαταστάσεις ενός υποτυπώδους χιονοδρομικού. Οι γενναίοι νέοι της εποχής, οι πρώτοι του Αθηναϊκού, ήταν: Μάρτων Σίμιτσεκ, Πρόεδρος και εμψυχωτής, Νίκος Γαβριηλίδης, Νίνο Σαμαρόπουλος, Θόδωρος Πανάγου, Δημήτρης Οικονόμου, Τζώρτζης Παπαναστασίου, Μάνος Χαριτάτος, Γιώργος Βουτσινάς, Ξανθόπουλος και Ζερμπούλης.
«Ένα μπάνιο είχε ή Αράχοβα τότε και το χα νοικιάσει εγώ», μας είπε o Δημήτρης Οικονόμου, από τους πρώτους στον Αθηναϊκό (και εννοούσε ασφαλώς σπίτι με μπανιέρα στην τουαλέτα του). Ήταν ό πρώτος πού νοίκιασε στην Αράχοβα και έκτοτε αγόρασε και σπίτι.  Μέχρι τότε, οι σκιέρ καταυλίζονταν στους Δελφούς -μάλιστα τότε ξεκίνησε να λειτουργεί" χειμερινά το «Αμαλία» εκεί.  Σιγά-σιγά, οι Αραχωβίτες, έχοντας ήδη μια σχέση με τον τουρισμό, λόγω περαστικών εκ Δελφών, αντιλήφθηκαν τις προοπτικές πού προσέφερε. Οι φωτογραφίες παριστούν κινηματογραφικά την ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού τότε, Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον χειμώνα '75-'76, όταν ο Όμιλος εγκαινίαζε και το πρώτο του καταφύγιο στον Παρνασσό.


Στην πρώτη, το καταδρομικό ελικόπτερο φέρνει τον Καραμανλή. Η ημέρα είναι ηλιόλουστη, ο Παρνασσός χιονισμένος.                   Στην δεύτερη, βαδίζει ο Πρόεδρος και στην τρίτη ανεβαίνει στο ρατράκ του Ομίλου, 


μηχάνημα για να στρώνει το χιόνι στην πίστα, και με το οποίο θα μεταφερθεί τιμητικά ό Πρόεδρος.  

Θα πηδήξει ανάλαφρα, στην επόμενη φωτογραφία, υπό το άγρυπνο βλέμμα τροχονόμου και θα κατευθυνθεί πεζός προς το καταφύγιο. Δεξιά του ό Υπουργός Γκελεστάθης και αριστερά του ό Νίνο Σαμαρόπουλος, από την διοίκηση του Αθηναϊκού Ομίλου, σπόρτης(σπόρτσμαν ,εννοεί) αυτός και του Αυτοκινήτου.  
Στην επόμενη φωτογραφία, ό Πρόεδρος κόβει την κορδέλα, υπό τα βλέμματα των Νίκου 
Γαβριηλίδη και Δημήτρη Οικονόμου, του Ομίλου.
  Προφανώς είναι ή στιγμή όπου θα ειπωθεί ή αθάνατη πια φράση: «Θα γίνει ό Παρνασσός, Σαμουνί»! "Η, κατ' άλλους: «Θα σας κάνω Σαμουνί»! Πρόκειται για το γνωστό χιονοδρομικό των "΄Αλπεων, Σαμονί, συν την προφορά του Σερραίου! Κάτω, κι' αφού έχουν καθίσει, ό Καραμανλής κοιτάζει τον Μάρτων Σίμιτσεκ, την ψυχή του Αθηναϊκού Ομίλου, ό όποιος εξηγεί στον επίσημο καλεσμένο τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και ασφαλώς και τις στριμμένες βίδες εκείνων των νεαρών, πού για να κάνουν τότε μια "κατάβαση", πεζοπορούσαν και σκαρφάλωναν (και μέσα στις χειρότερες συνθήκες), έξι και παραπάνω ώρες!  Στην ακριανή φωτογραφία, διακρίνονται πάνω από τον Σίμιτσεκ ό Δημήτρης Ρίζος, νεαρός τότε δημοσιογράφος (συγχωριανός του Καραμανλή), και υπεύθυνος τύπου του Προέδρου και ό Θόδωρος Πανάγος.  
Στις επόμενες φωτογραφίες έχουμε ...στην πρώτη φωτογραφία: ό Γεώργιος Ράλλης και ό αδερφός Καραμανλής, Αχιλλέας. 
 

Για τον Ράλλη πρέπει να πούμε, πώς αυτός ήταν ό σύνδεσμος μεταξύ των άμυαλων νεαρών σπόρτηδων και του Καραμανλή, ως σπόρτης κι' αυτός του ...γκολφ! Όσο για τον Καραμανλή, σχέση με τα σπορ δεν είχε και ..."μπαστουνόβλαχος" (από το μπαστούνι του γκολφ), είχε γίνει, ας πούμε, στο Παρίσι! Στην επόμενη φωτογραφία, έχουμε τον Γιώργο Βουτσινά, του Αθηναϊκού.  Κάτω 
, διακρίνεται ή κα. Ράλλη καθιστή και όρθια ή Έλίζα Βόζεμπεργκ, διάσημη σήμερα δικηγόρος, πού ξεχωρίζει και στην άλλη φωτογραφία και δίπλα της οι Ζερμπούλης(ο οποιος είχε κανονίσει και είχε εισάγει το 1ο λιφτ του ski club καθώς και ένα στο Μαίναλο)και Τζώρτζης Παπαναστασίου, άλλοι δυο αθλητές του Αθηναϊκού. 


snowreport.gr