Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Βράχος καταπλάκωσε δύο σπίτια στην Τιθορέα


altΈνας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό στην Τιθορέα της Φθιώτιδας και έπεσε σε δύο σπίτια, καταστρέφοντας το ένα και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο άλλο.Μόλις που πρόλαβαν οι έξι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο ένα σπίτι να απομακρυνθούν, πριν ο τεράστιος βράχος "σφηνωθεί" στα τρία δωμάτια του σπιτιού. Όλα αυτά συνέβησαν λίγο πριν τις 9 χθες το βράδυ και ήδη από το πρωί αρμόδιοι και επιστήμονες μεταβαίνουν στην περιοχή [...]
Το πρόβλημα όμως έχει παρελθόν, στο χωριό Τιθορέα, που βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού. Το 1999 δύο μεγάλοι βράχοι είχαν αποκοπεί από το βουνό και είχαν καταστρέψει και τότε δύο σπίτια. Τα σπίτια που κατέστρεψε η πτώση των βράχων χθες το βράδυ είναι σε απόσταση 30 μέτρων από εκείνα που είχαν καταστραφεί το 1999. Από τότε είχε διαπιστωθεί η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για να σταθεροποιηθούν οι βράχοι ώστε να αποφεύγονται παρόμοια γεγονότα. Είχαν γίνει ειδικές μελέτες από το ΕΜΠ, αλλά έμειναν "στα συρτάρια". 
Τα σπίτια στη νότια πλευρά του χωριού βρίσκονται ακριβώς κάτω από ένα πλέγμα βράχων, οι οποίοι κυριολεκτικά αποτελούν μόνιμη απειλή αφού βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων.