Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Μήνυμα Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας για τις εκδηλώσεις «Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη 2013»

Μήνυμα του Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
για τις εκδηλώσεις «Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη 2013».
agwnas_gerontwn_2013
«…Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Άϊ Γιώργη…» κι η Αράχωβα σαν άλλη λυγερή «…βάζει την μπόλια ανοιχτά και στα μαλλιά της μόσχο...» για να γιορτάσει το Πανηγυράκι.

Έθιμο που αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης και πλούσιο κληροδότημα για τις επόμενες γενιές, των οποίων χρέος είναι, να διαφυλάξουν και να μεταλαμπαδεύσουν τα όσα θαυμαστά κι αναλλοίωτα συμβαίνουν κατά την τέλεσή του.

Πολυσήμαντο το μήνυμα που εκπέμπει το Πανηγυράκι κι η κάθε πτυχή της τελετουργίας του, φανερώνει τον θησαυρό των αρετών και των αξιών σ’ εκείνους που με κατανυκτική προσήλωση θα τις ξεδιπλώσουν.

Το δικό του συμβολισμό έχει και το κορυφαίο αγώνισμα ο δρόμος των Γερόντων που διεξάγεται στον χώρο όπου δόθηκε η μάχης της Αράχωβας από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ενάντια των Τούρκων το Νοέμβριο του 1826, στην οποία συμμετείχαν και οι Γέροντες.

Ανηφορικός ο δρόμος του αγωνίσματος , όπως ακριβώς είναι και της ζωή μας, που αν «σκοντάψουμε» θα ζητήσουμε στήριξη στην σοφία και την εμπειρία των γεροντότερων   και καταφυγή στις νουθεσίες τους. Ο συγκερασμός της ορμής και μαχητικότητας των νιάτων, με την ωριμότητα και την εμπειρία στρατηγικής των ηλικιωμένων έχει ως αποτέλεσμα την θετική έκβαση του αγώνα. Αυτή η συμπόρευση στον αγώνα τον καλό, κι επ’ αγαθώ, είναι η νομοτέλεια της ύπαρξής μας.

Τούτες τις δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, καθήκον όλων μας είναι να αγωνιστούμε με σθένος και να αντιταχθούμε για μια ακόμα φορά στα σχέδια και τις επιβουλές της σύγχρονης «Ιεράς Συμμαχίας». Τον δρόμο τον ξέρουμε, μας τον έδειξαν οι προπάπποι μας. Κι αν άλλαξαν τα όπλα κι ο τρόπος να πολεμούν, εμείς έχουμε τα δικά μας όπλα, που δεν είναι προϊόν τεχνολογίας, αλλά δύναμης πνεύματος και ψυχής, αντρειοσύνης κι ευφυΐας. Μπορούμε να τους αφήσουμε και πάλι άφωνους όπως το ’21 και το ’40 και να ξαναγεννηθούν νέοι φιλέλληνες.

Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά από τα κακώς κείμενα, αρκεί να θυμηθούμε αυτό που έλεγε ο Μακρυγιάννης «… ξεχάστε το Εγώ κι ελάτε να γίνουμε εμείς…»

Εμείς λοιπόν μπορούμε να επαναλάβουμε το «Μολών Λαβέ» των Σπαρτιατών και την πολεμική ιαχή του ’40 «Αέραααα».

Έτσι , όσο κι αν ο δράκος «… βγάζει φωτιά απ’ το στόμα του, ουρλιάζει και μουγκρίζει. Μα με τις τρεις τις κονταριές ο δράκος ξεψυχάει, κι ο Καβαλάρης άφαντος, με τον ψαρή του πάει…»

Χρόνια πολλά, ψυχή βαθειά και Καλή Ανάσταση
    

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ