Επιτυχή έκβαση είχε η κινητοποίηση
της Βουλευτή Βοιωτίας Βασιλικής Τσόνογλου – Βυλλιώτη σε σχέση με την λειτουργία
των χώρων παρασκευής της «φορμαέλας» και τη διάθεση της σε Πανελλήνια κλίμακα.
Με απόφαση του ο ΕΦΕΤ διευκρινίζει
ότι «οι αδειοδοτημένες γαλακτοκομικές εγκαταστάσεις της Αράχωβας που
επεξεργάζονται το γάλα δύνανται να διαθέτουν το τυρί “Φορμαέλα Αράχωβας
Παρνασσού” σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια» και όχι μόνο στα σημεία πώλησης
και παρασκευής στην Αράχωβα όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
Η απόφαση αυτή αποτελεί καρπό των
προσπαθειών της Βουλευτή η οποία μαζί με τους κτηνοτρόφους της Αράχωβας είχαν
επισκεφτεί τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Γιάννη Μίχα στις αρχές του περασμένου
Οκτώβρη.
Αναλυτικά σε σχετικό έγγραφο του ο
ΕΦΕΤ επισημαίνει:
- - Η φορμαέλα είναι τυρί ΠΟΠ που παράγεται με παραδοσιακές τεχνικές στην περιοχή του Παρνασσού
- - Παράγεται κατά κύριο λόγο από μικρές εγκαταστάσεις εντός των ορίων εκμετάλλευσης γαλακτοπαραγωγής που αξιοποιούν το γάλα ίδιας εκτροφής
- - Τη τεχνολογία παρασκευής του τυριού
- - Το επίπεδο υποδομών, εξοπλισμού και γενικότερα λειτουργικής επάρκειας των εγκαταστάσεων για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων
- - Το επίπεδο ελέγχων και επιτήρησης της τοπικής αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών απαιτήσεων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας
- - Την ολοκλήρωση της διαδικασίας θέσπισης εθνικών μέτρων κατά την έννοια του άρθρου 13 του Καν. 852/2004 και του άρθρου 10 του Καν. 853/2004 χωρίς να θίγονται οι στόχοι της νομοθεσίας περί ασφάλειας των τροφίμων
Σε δήλωση
της η κ. Τσόνογλου τονίζει μεταξύ άλλων: «Πρόκειται
για μια επιτυχή έκβαση που θα δώσει νέα προοπτική στους κτηνοτρόφους της
Αράχωβας. Με την απόφαση του ΕΦΕΤ η φορμαέλα αποκτά ταυτότητα αλλά και
ανταγωνιστική θέση στην ελληνική αγορά καθώς αναφερόμαστε σε ένα εξαιρετικής
ποιότητας παραδοσιακό προϊόν. Μην ξεχνάμε ότι η παραγωγή και η διάθεση τέτοιων
προϊόντων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας αλλά και σε
τοπικό επίπεδο. »