Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια απο την σφαγή του Διστόμου

Κορυφώθηκαν χθες, Τετάρτη, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην Ελλάδα από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων στη μνήμη των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας είναι «Μνήμη - Πένθος - Ελπίδα».
Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δήμαρχοι και πρόεδροι μαρτυρικών δήμων και χωριών της Ελλάδας.
Στις 10:30 πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο μνημόσυνο των σφαγιασθέντων, στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πομπή προς το Μαυσωλείο Διστόμου, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε ομιλία από τον δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρας Γιάννη Γεωργακό και κατάθεση στεφάνων.Επίτιμος δημότης του Διστόμου ανακηρύχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ανακήρυξή του αυτή του επιβάλλει ύψιστο πολιτειακό χρέος άσβεστης μνήμης και πλήρους συνειδητοποίησης διδαχής. Παράλληλα, μετά το Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.