Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Στην απονομή του βραβείου Νέων Waltraud-Netzer το Δίστομο


Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η απονομή του βραβείου Νέων Waltraud-Netzer του Γερμανικού Ιδρύματος Κατά της Λήθης Υπέρ της Δημοκρατίας στο Ίδρυμα «Τοπογραφία του Τρόμου». Το βραβείο απονεμήθηκε στους μαθητές και τους υπευθύνους καθηγητές για την εκπόνηση εργασιών (στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας του Γενικού Λυκείου Διστόμου με την Γερμανική Σχολή Αθηνών), που ως αντικείμενο είχε τις προσπάθειες κατανόησης των Ελληνογερμανικών σχέσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Το βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 1500 ευρώ.
braveia_berlin_2
   Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος διοργάνωσαν επίσης τελετή με θέμα τα «Εγκλήματα του Πολέμου», με ομιλητές τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γκάουκ, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην Ελλάδα κι εξέφρασε την σφοδρή του επιθυμία να επισκεφτεί την χώρα μας και το Δίστομο στην επέτειο της Σφαγής, και την επιτετραμμένη Υπουργό της Σουηδίας υπεύθυνη αντίστοιχων θεμάτων.

Προσκεκλημένοι στην τελετή απονομής, ήταν οι καθηγήτριες - υπεύθυνες του προγράμματος - κυρίες Ρεγγίνα Βίσιγκερ και Βασιλική Καρανάσου. Εκ μέρους των μαθητών, οι μαθήτριες Παγώνα Κελερμένου και Αφροδίτη Μπασδέκη. Η απονομή του βραβείου έγινε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος. Κατά την διάρκεια της τελετής μίλησε εκ μέρους της Γερμανικής Σχολής η μαθήτρια Αφροδίτη Μπασδέκη η οποία αναφέρθηκε γενικώς στο πρόγραμμα συνεργασίας και εκ μέρους του Λυκείου Διστόμου η μαθήτρια Παγώνα Κελερμένου η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνεργασία των μαθητών των δύο σχολείων και πως μέσω της ανταλλαγής απόψεων μαθαίνουν και κατανοούν το δύσκολο παρελθόν των δύο λαών. Κλείνοντας την ομιλία της έστειλε ένα μήνυμα προς όλους λέγοντας: «…εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες όπως μας κατηγορούν αλλά ακριβώς το αντίθετο, κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι εμείς τα παιδιά εκτός από τα μαθήματά μας, διαθέτουμε χρόνο κι εργαζόμαστε μαζί και προχωρούμε μπροστά σ´ ένα κοινό Ευρωπαϊκό Μέλλον…». Στην ομιλία της η καθηγήτρια του Λυκείου Διστόμου κα, Καρανάσου Βασιλική, αναφέρθηκε στη Σφαγή των κατοίκων του Διστόμου από τους ναζιστές, τόνισε δε, πως τα εγκλήματα των Ναζί είναι κοινά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Αυτό αποτελεί και την δικαίωση των θυμάτων. Τέλος προσκάλεσε όλους τους υπευθύνους και επισήμους να επισκεφθούν το Δίστομο στην επέτειο της σφαγής.
Η φιλοξενία κατά την διάρκεια της παραμονής των καθηγητών και των μαθητών ήταν ιδιαίτερα θερμή και σε φιλική ατμόσφαιρα.