Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες στο Στείρι

«Ραβασάκια» από τον ΟΑΕΕ λαμβάνουν οι μικροεπαγγελματίες του Στειρίου για οφειλές που οι ίδιοι αμφισβητούν και τις αποδίδουν σε λάθος της απογραφής του 2003 κάνοντας λόγο για μεγάλη αδικία σε βάρος τους γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση.
Πιο συγκεκριμένα με την απογραφή του 2003, (το αποτέλεσμα της οποίας αμφισβητείται) ο πληθυσμός φάνηκε ότι ξεπερνά τους 1.000 κατοίκους με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του χωριού, ακόμα και εκείνοι που ήταν ασφαλισμένοι ως μισθωτοί, να υπόκεινται σε καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ κάτι που όμως δεν ισχύει αν ο πληθυσμός είναι λιγότερος.
Υπήρχε μια νομοθεσία από τον ΟΑΕΕ που έλεγε ότι σε χωριά κάτω από 1.000 άτομα δεν είχαν υποχρέωση οι μικροεπαγγελματίες να ασφαλίζονται. Με αυτή τη νομοθεσία προχώρησε και το Στείρι κρατώντας την τοπική οικονομία με πολλές προσπάθειες.
Ένα λάθος στη απογραφή του 2003 εμφάνισε το χωριό με 18 άτομα παραπάνω και ο ΟΑΕΕ ζητά αναδρομικά από τους μικροεπαγγελματίες του Στειρίου υπέρογκα ποσά που φτάνουν ακόμα και τις 45.000 ευρώ. Οι 1.018 συμπεριλαμβανομένων και των μοναχών του μοναστηριού, που εμφανίστηκε από ορισμένους που βρέθηκαν εκεί την συγκεκριμένη στιγμή περιστασιακά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού οι κάτοικοι στην τελευταία απογραφή φτάνουν μόλις τους 683.
«Αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάφωρη αδικία το Στείρι που ήδη ερημώνει θα αφανιστεί. Θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο και θα μας πάρουν και ότι περιουσία μας έχει απομείνει», υπογράμμισε ο Νίκος Κουσκούκης ιδιοκτήτης καφετέριας και εργαζόμενος σε επιχείρηση της περιοχής.
Τόνισε δε ότι το πρόβλημα είναι έντονο και μάλιστα ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δημιουργεί και άλλα προβλήματα. «Η πίεση που έχουμε είναι μεγάλη και ήδη εγώ αντιμετώπισα πρόβλημα με την καρδιά μου», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ηλεκτρολόγος Ιωάννης Τσαμανές δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από τον ΟΑΕΕ μας στέλνουν συνεχώς ραβασάκια με τεράστιες δήθεν οφειλές. Έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους μας λένε ότι έχουμε δίκιο αλλά δεν μας βρίσκουν λύση. Μάλιστα στις 3 Απριλίου στην Αθήνα θα εκδικαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση. Όχι μόνο δεν πρέπει να έχουμε οφειλές αλλά και τα χρήματα που ζητάνε δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν, οι επαγγελματίες θα καταστρέφονται και το χωρίο σβήνει. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα».