Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Ενδεχόμενο υποβάθμισης του Υπολιμεναρχείου Αντίκυρας

Εγγραφη διαμαρτυρία της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ν. Εύβοιας–Βοιωτίας & Ν. Α. Φθιώτιδας για τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών στους Νομούς Ευβοίας και Βοιωτίας, που προβλέπει την υποβάθμιση των Υπολιμεναρχείων Αλιβερίου και Αντίκυρας σε Λιμενικά Τμήματα και την πλήρη κατάργηση των Λιμενικών Σταθμών Λίμνης, Μαντουδίου, Πετριών και Ωρεών Ευβοίας.
Με έγγραφο προς την Στρατιωτική Ηγεσία του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Λιμενικής Ακτοφυλακής παραθέτει αναλυτικά στοιχεία δραστηριότητας ξεχωριστά για κάθε Λιμενική Αρχή και ζητά να μην υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση και να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις.
Συγκεκριμένα προτεινει :
Τα Υπολιμεναρχεία Αλιβερίου και Αντίκυρας να παραμείνουν ως έχουν. Η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση τους σε Λιμενικά Τμήματα δεν εξυπηρετεί κανέναν στόχο και όφελος στην αστυνόμευση, την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν εξοικονομούνται πόροι καθόσον στεγάζονται σε οικήματα χωρίς μίσθωμα.
Οι υπό κατάργηση Λιμενικοί Σταθμοί να μην καταργηθούν και να μεταταχθούν σε Λιμενικά Τμήματα.
Η κατάργηση και των δύο Λιμενικών Σταθμών Μαντουδίου και Λίμνης Ευβοίας θα έχει ως συνέπεια στις ανατολικές και δυτικές θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές της Βορειοκεντρικής Εύβοιας να μην υπάρχει Λιμενική Αρχή. Ενδεχόμενα περιστατικά στους χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. να επιλαμβάνονται η Λιμενική Αρχή Χαλκίδας για το Μαντούδι, από απόσταση 65 χ.λ.μ. και η Λιμενική Αρχή Αιδηψού για την Λίμνη να υποχρεούται να καλύπτει καθημερινά με ειδική βάρδια Προσωπικού για τροχαία στην παραλία, από απόσταση 35 χ.λ.μ. από την έδρα. Προκύπτει σαφώς η ανάγκη μία εκ των δύο Υπηρεσιών να παραμείνει και να καλύψει την περιοχή αρμοδιότητας της καταργηθείσας.
Όπως τονίζει η Ένωση στηρίζει την διαδικασία αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που έχει ως στόχο την δημιουργία δομών που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην παροχή ποιοτικών Υπηρεσιών στους πολίτες και παράλληλα θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών μας. Σε κάθε περίπτωση όμως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να ενισχύουν την ασφάλεια, την αστυνόμευση και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ομοίως θα πρέπει να διασφαλίζονται οι συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα του Προσωπικού Λ.Σ. που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές.
Το έγγραφο της Ένωσης κοινοποιείται σε όλους του Βουλευτές των Νομών Εύβοιας και Βοιωτίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Βοιωτίας , στην Πανελληνιά Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και στους Δήμους : Ιστιαίας-Αιδηψού , Λίμνης – Μαντουδίου – Αγ. Άννες, Κύμης Αλιβερίου και Διστόμου – Αρράχωβας – Αντίκυρας για ενημέρωση και ενέργειές τους .

 
Ερώτηση για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Υπολιμεναρχείου Αντίκυρας και του Λιμενικού Τμήματος Δομβραίνας κατέθεσε προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς: 
Το Υπολιμεναρχείο Αντίκυρας και το Λιμενικό Τμήμα Δομβραίνας εξυπηρετούν και επιβλέπουν ολόκληρη την ακτογραμμή του ν. Βοιωτίας, η οποία υπολογίζεται γύρω στα 170χλμ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που διακινούνται στον Τύπο, φημολογείται ότι θα υποβαθμιστεί τόσο το Υπολιμεναρχείο Αντίκυρας, όσο και το Λιμενικό Τμήμα Δομβραίνας.


Άμεση συνέπεια της ενδεχόμενης υποβάθμισης θα είναι ο ελλιπής έλεγχος της ακτογραμμής του Κορινθιακού κόλπου, την επίβλεψη του οποίου έχουν οι δύο Λιμενικές Αρχές, ενώ οι αρμοδιότητες που θα αφαιρεθούν από αυτά θα έχουν επιπτώσεις σε όλους τους Βοιωτούς οι οποίοι εξυπηρετούνται από τις εν λόγω Λιμενικές Αρχές. Ενδεικτικά, προβλήματα θα προκύψουν όσον αφορά τις άδειες σκαφών, τις άδειες ταχυπλόων, τις άδειες αλιείας, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές, την έκδοση Βιβλιαρίων Υγείας των ναυτικών τα οποία εκδίδει το Παράρτημα Οίκου Ναύτου του Υπολιμενραρχείου Αντίκυρας, την έκδοση των ναυτικών φυλλαδίων για τον ν. Βοιωτίας, την επίβλεψη των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργειών που υπάρχουν κατά μήκος της ακτογραμμής του ν. Βοιωτίας και φυσικά την έρευνα και διάσωση στην θαλάσσια περιοχή του ν. Βοιωτίας. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν προβλήματα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε τονάζ λιμάνι της χώρας, καθώς και στο λιμάνι του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή της Δομβραίνας.
Επίσης, το Υπολιμεναρχείο Αντίκυρας και το Λιμενικό Τμήμα Δομβραίνας, τα οποία στεγάζονται σε παραχωρημένα κτήρια και η λειτουργία τους δεν επιβαρύνει το Δημόσιο καθώς δεν καταβάλλεται αντίτιμο ενοικίου, αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό τον τελευταίο χρόνο, ενώ δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα από την υποστελέχωση των δύο Υπηρεσιών, καθώς υπηρετούν λιγότερα άτομα από ότι προβλέπει το Οργανόγραμμα.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ, Υπουργός:
-Ευσταθούν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ενδέχεται η υποβάθμιση του Υπολιμεναρχείου Αντίκυρας και του Λιμενικού Τμήματος Δομβραίνας; Αν ναι, προτίθεται να ακυρώσει το απαράδεκτο αυτό σχέδιο υποβάθμισης;
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την διευκόλυνση των Λιμενικών Αρχών του ν. Βοιωτίας και την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο προσωπικό;
Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης