Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Σύσκεψη στο Δίστομο λόγω των συνεχών πυρκαγιών στο Δήμο Δ.Α.Α.

Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο το μεσημέρι της Δευτέρας 14/07/2014, σύσκεψη με τον Δήμαρχο κ. Πατσαντάρα, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Γεωργακό και τους Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Αστυνομικών Τμημάτων Διστόμου και Αραχώβης καθώς και τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λιβαδειάς.
Λόγω των πυρκαγιών το τελευταίο 15/ήμερο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επανεξέταση σημείων δράσης - συντονισμού ενεργειών του υπάρχοντος σχεδιασμού πολιτικής προστασίας και αύξηση των μέτρων πρόληψης, που ως αποτέλεσμα θα έχει τον ταχύτερο δυνατό εντοπισμό εν τη γενέσει της εστίας φωτιάς και κατ’ επέκταση την ταχύτερη κι αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημαντική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες πρωτίστως στο έργο της πρόληψης με τον έγκαιρο εντοπισμό της φωτιάς και την άμεση γνωστοποίηση του γεγονότος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στις αρμόδιες Τοπικές Αρχές και κατά δεύτερον με την συμμετοχή τους στη δράση πυρόσβεσης κατόπιν υποδείξεων κι εντολών των επικεφαλής συντονιστών κατάσβεσης.
Υπενθυμίζουμε ότι :

  1. Ο εθελοντισμός και η ενεργή συμμετοχή των δημοτών τόσο σε επίπεδο πρόληψης – φύλαξης , όσο και σε επίπεδο καταστολής είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  2. Όλα τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών ή κοντά σε αυτές, πρέπει να έχουν αποψιλωθεί (καθαριστεί) και να έχει γίνει απομάκρυνση των ξερών χόρτων και τυχόν εύφλεκτων υλικών, τόσο εντός του οικοπέδου, όσο και σε απόσταση εκατό (100) μέτρων περιμετρικά ολόκληρης της έκτασής τους, βάσει του άρθρου 94, παρ. 26, του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης). Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχουν νόμιμες συνέπειες, (Πυροσβ. Διάταξη υπ’ αρ. 4/87 άρθρο 1 και άρθρο Ποινικού Κώδικα 433).
  3. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στους ανωτέρω χώρους (Πυρ. Διάταξη 4/87 άρθρο 1).
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.
Επικαλούμενοι την ευαισθησία όλων των πολιτών του Δήμου, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.