Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Τα εγκαίνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού απο την Όλγα Κεφαλογιάννη

Τα έργα της πρώτης φάσης του σχεδίου αναβάθμισης στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι ύψους 17 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΑΔ, ο νέος αναβατήρας που συνδέει για πρώτη φορά τα Κελάρια με τον Βάκχο είναι ένας από τους 4 πλέον σύγχρονους αναβατήρες τύπου “combi” παγκοσμίως και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς από τα 1.750μ στα 2.250μ υψόμετρο σε λιγότερο από δέκα λεπτά, με απόλυτη άνεση και ασφάλεια. Τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού αναβατήρων και εγκαταστάσεων, που ολοκληρώθηκαν φέτος, αποτελούν την Α΄φάση του συνολικού έργου που υλοποιεί η ΕΤΑΔ Α.Ε. μέσω ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα ΕΥΔ ΕΠΑΕ, τους παραπαρνάσιους Δήμους (Αμφίκλειας, Αράχωβας, Δελφών) και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
Η Υπουργός στο χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα στοχεύει να είναι ισχυρός και σύγχρονος τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο. Στόχος μας είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης σε όλα τα Χιονοδρομικά Κέντρα της Χώρας. Κάθε Χιονοδρομικό πρέπει να κατοχυρώσει και να προβάλλει διεθνώς, με κάθε μέσο, το δικό του brand name. Στο Υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε εντατικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τόσο σε Θεσμικό όσο και σε Αναπτυξιακό επίπεδο, ώστε να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες, και να δημιουργήσουμε παράλληλα νέες θέσεις απασχόλησης. Τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αναβατήρων και εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, όπως ακριβώς τα παρουσίασε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΤΑΔ κ. Δημητρίου και που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι ο καθρέπτης της εθνικής αυτής προσπάθειας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αποτελεί πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό υπερτοπικής εμβέλειας. Η λειτουργία και οι δραστηριότητες του επιδρούν συνολικά στην αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.» 
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Δημήτρης Δημητρίου, παρουσίασε όλο το σχέδιο ανάπτυξης, την Α΄Φάση που ολοκληρώθηκε και τη Β΄Φάση που ήδη ξεκίνησε και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο 2015. Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αποτελεί τουριστικό προορισμό υπερτοπικής εμβέλειας και επιδρά σημαντικά στην οικονομία, τη συνοχή και τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Το έργο που υλοποιείται στον Παρνασσό είναι από τα μεγαλύτερα έργα τουριστικής ανάπτυξης στη Χώρα μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Κεντρικοί στόχοι είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου Παρνασσού, η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.» Επίσης τόνισε ότι«με τον νέο υπερσύγχρονο αναβατήρα, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα εύκολης και άνετης πρόσβασης σε ΑΜΕΑ στην κορυφή του χιονοδρομικού, σε υψόμετρο 2.250μ. γιατί το βουνό δεν είναι μόνο για τους χιονοδρόμους, αλλά πρέπει να μπορούμε όλοι ανεξαιρέτως να απολαμβάνουμε την ομορφιά του, τη θέα, την αναψυχή που μας προσφέρει». 
Η Υπουργός Τουρισμού εγκαινίασε την πρώτη επίσημη διαδρομή του νέου υπερσύγχρονου αναβατήρα, που μετέφερε τους παρευρισκόμενους στην κορυφή του Βάκχου για μια πανοραμική θέα των νέων έργων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από όλους τους παραπάνω συνεργαζόμενους φορείς, βουλευτές Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, οι Δήμαρχοι όλων των παραπαρνάσσιων Δήμων. Παρευρέθησαν ακόμη η πρέσβης της Αυστρίας και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας.
Ήδη προχωρεί η Β΄φάση, που περιλαμβάνει αντίστοιχα έργα εκσυγχρονισμού στη Φτερόλακα και θα ολοκληρωθεί το 2015, ενώ έχει αδειοδοτηθεί και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου για την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας του χιονοδρομικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης περιβαλλοντικής διαχείρισης που προωθείται. Έπεται και Γ΄φάση.