Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Μάμα Διστόμου

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 θα ψαλεί Εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Μάμα, που βρίσκεται στον βράχο "Βαγένι", στο παλιό δρόμο προς Άσπρα Σπίτια. Είναι χτισμένο μέσα σε φυσική σπηλιά-κοίλωμα του βράχου, με σταλακτίτες και εξαιρετική παραδοσιακή τεχνική. Εδώ κρύφτηκαν, για αρκετό καιρό, επιζήσαντες της σφαγής, που διέφυγαν από το Διάσκελο και ζήτησαν καταφύγιο στο εξωκλήσι, λόγω της δύσκολης πρόσβασης και του απόκρημνου της περιοχής. 

Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου στους Εισαχθέντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

                            ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες του Δήμου μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
Η επιτυχία είναι άθροισμα παραγόντων, οικογένειας – κοινωνίας – αξιών και στην συγκεκριμένη περίπτωση οφείλεται στην οικογένεια, στους καθηγητές και στην κοινωνία του Δήμου μας που μας κάνει περήφανους και ταυτόχρονα δημιουργεί πρότυπα τα οποία είναι απαραίτητα.
Η προσπάθεια - αγώνας για την επιτυχία στη ζωή πρέπει να είναι διαρκής. Σας ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και καλή δύναμη στη συνέχεια.
Θέλω επίσης να απευθυνθώ και σε όσα παιδιά δεν τα κατάφεραν και να τους διαβεβαιώσω ότι η επιτυχία στην ζωή δεν κρίνεται από μια στιγμή. Θα πρέπει να παραμείνουν αταλάντευτα στους στόχους τους με πείσμα και αποφασιστικότητα να τους επιδιώκουν.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ανεξέλεγκτη η φωτιά με δεκάδες μέτωπα γύρω απο την Λιβαδειά

Δεκάδες μέτωπα έχει δημιουργήσει η φωτιά κοντά στη Λιβαδειά που το καθένα συνεχίζει ανεξέλεγκτα τη δική του καταστροφική πορεία ενώ την ίδια στιγμή συγκεντρώνονται και άλλες δυνάμεις της πυροσβεστικής από διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής είναι ιδιαίτερα καθοριστικά τα μέτωπα τα οποία κινούνται προς Χαιρώνεια το ένα, Άγιο Βλάσση το άλλο και προς Λιβαδειά το τρίτο, ενώ υπάρχουν και άλλα μικρότερα μέτωπα που κινούνται ανεξέλεγκτα.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα όμως στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μάχη με τις φλόγες δόθηκε από ξηράς και αέρος με πυροσβεστικές δυνάμεις που διαρκώς ενισχύονταν, ενώ, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 39 οχήματα και 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
«Από τις 3 το μεσημέρι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μέσα στους καπνούς αφού η φωτιά έχει επεκταθεί σε μια έκταση πάνω από 15.000 στρέμματα» υπογραμμίζει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζιώγας και όπως σημειώνει «το μέτωπο που κινείται προς τη Λιβαδειά είναι πολύ μεγάλο και οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί».
Ήδη εκτός από τις πολυάριθμες πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν από τον αέρα και το έδαφος έχουν συγκεντρωθεί όλα τα μηχανήματα των δήμων, όλες οι υδροφόρες όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
«Ότι μηχάνημα υπήρχε σε δήμους και περιφέρεια έχει μεταφερθεί σε κάποιο από τα μέτωπα της φωτιάς» σημειώνει ο κ. Ζιώγας.
                         

Φωτιά έχει ξεσπάσει στον δρόμο Λειβαδιάς-Αράχωβας

Φωτιά έχει ξεσπάσει εδώ και λίγη ώρα στον Καρακόλιθο στον δρόμο Λειβαδιάς-Αράχωβας. Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν 28 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 14 πεζοπόρα τμήματα, 3 αεροσκάφη και 2 PZL.

Το παγκάκι-Τεύχος 1ο-από τον Σύλλογο Πολιτισμού Μέδων ΄93

Περιοδική εκδοτική συνάντηση του Συλλόγου Πολιτισμού <<Μέδων '93>>. Πρώην Κατοίκων, Εργαζομένων, Αθλητών & Μαθητών Άσπρων Σπιτιών Βοιωτίας. 
Τεύχος 1ο Καλοκαίρι 2013

“Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών” 31 Αυγούστου στον Δήμο Δ.Α.Α.

                                                 Σάββατο 31 Αυγούστου 2013
ΣΤΕΙΡΙ
Πολιτιστική Διαδρομή Στείριδα (Διαδρομή από Όσιο Συμεών έως πλατεία)
Τόπος συνάντησης: Όσιος Συμεών / 11:00
Αφήγηση:
Γιώργος Ευγενικός: Ο Λάζαρος και οι σαράντα δράκοι/ Το παλικαράκι κι οι πατσές.
Άρτεμις Θεολόγη: Ο Ζαχαροζυμωμένος/ Ο Σταχτογιώργης.
Γιώργος Λάιος: Ο Κουτσοκοκοράκος.
Ηλίας Γιαννικόπουλος: Τα μαγικά δώρα του πατέρα/ Τα τρία αδέλφια και η χρυσομηλιά.
Μαρία Βραχιονίδου: Το μαντήλι της νεράιδας/ Ο Καποδίστριας και τα δώδεκα γουρουνάκια/ Ο Μούρος/ Οι Ζόρες.

ΔΙΣΤΟΜΟ
Πολιτιστική Διαδρομή Μαυσωλείο (Διαδρομή στον περίγυρο του μαυσωλείου Διστόμου)
Τόπος συνάντησης: Είσοδος Μαυσωλείου / 19:00
Αφήγηση:
Γιώργος Ευγενικός: Το δίστομο πηγάδι.
Μαρία Βραχιονίδου: Το κορίτσι που πήγε στον πόλεμο/ Του φτωχού το χωραφάκι
Γεωργία Λαζάρου: Οιδίποδας
ΑΝΤΙΚΥΡΑ
Πολιτιστική Διαδρομή Φάρος Αντίκυρας (Διαδρομή στην προβλήτα της Αντίκυρας)
Τόπος συνάντησης: Φάρος / 21:00
Αφήγηση:
Ναυσικά Καψαλά: Πού απέκτησε ο Οδυσσέας την ουλή του/ Μην ενοχλείτε τις θεές σαν παίρνουνε το μπάνιο τους –Τειρεσίας.
Ηλίας Γιαννικόπουλος: Το ναυάγιο.
Άρτεμις Θεολόγη: Το παιδί που δεν το ’δερνε η μάνα του/ Τα δύο αδέρφια.
Κάτια Καντούρη: Η αγελάδα με το φεγγάρι στα πλευρά./ Από το γλέντι του κρασιού έλειπε η Άρτεμις
Μουσική: Ταξιάρχης Κούντριας
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Την αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε χθές το θεατρικό εργαστήρι Διστόμου

Την αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε χθές το θεατρικό εργαστήρι Διστόμου όπου  παρουσιάσε "Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο υπαίθριο θέατρο στον λόφο του Μαυσωλείου κάτω από το μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Διστόμου όπου φυλάσσονται τα οστά των δολοφονηθέντων από τους ναζί. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης της Πέμπτης 29 του μηνός όπου θα γίνει και η βράβευση των ομάδων που θα προκρίνει η κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούν οι ηθοποιοί Ζωή Ρηγοπούλου, Πάνος Σκουρολιάκος και Πασχάλης Τσαρούχας, η χοροδιδάσκαλος Λένα Σύρου και η συγγραφέας και σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά.

Καλή επιτυχία!!
                                                   

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου στην Γιορτή Κρασιού Διστόμου

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην Γιορτή Κρασιού στο Δίστομο που διοργάνωσε ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου το Σάββατο 17 Αυγούστου στο προαύλιο του Μουσείου, με την ορχήστρα "ΟΙ ΑΛΑ ΠΑΛΙΑ". Προσφέρθηκε δωρεάν Διστομίτικο κρασί και οι κουδουναραίοι έκλεψαν τις εντυπώσεις.
                                            

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Aπο την χθεσινή λαϊκή βραδιά στην Αράχωβα

Η Δημοτική Ενότητα Αράχωβας  πραγματοποίησε χθες λαϊκή βραδιά στα πλαίσια των Αυγουστιάτικων εκδηλώσεων με ορχήστρα στην πλατεία του χωριού.
                             

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Προβολή της ταινίας "Ελευθέρωσε το μυαλό σου" της Κ.Ο.Άσπρων Σπιτιών

Η προβολή της νέας ταινίαs της Κινηματογραφικής Ομάδας Άσπρων Σπιτιών, "Ελευθέρωσε το μυαλό σου", θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013, ώρα 9:00μμ, στα Άσπρα Σπίτια (Αίθουσα: Κινηματογράφος Φίλιππος, κεντρική πλατεία).

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ!
                

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Τελέσθηκε το μνημόσυνο για τα θύματα του πολέμου στον Κάρκαρο Παρνασσού

Σήμερα το πρωί 13 Αυγούστου τελέσθηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο στον Κάρκαρο η Δρακοκάρκαρο του Παρνασσού όπου βρίσκεται 500 μέτρα δυτικά από το χιονοδρομικό κέντρο Γεροντόβραχου για τα θύματα του Εμφυλίου πολέμου που είχαν ριχτεί εντός του βάραθρου -7 Διστομίτες, 17 Αραχωβίτες, 3 Δαυλιώτες και 1 Αθηναίος-. Στο τέλος μοιράστηκαν τηγανίτες με πετιμέζι, πταλιές και κόλυβα.
                                  

Γιορτή Κρασιού στο Δίστομο

Το Δίστομο είναι από τους πιο ονομαστούς, από την αρχαιότητα, κρασότοπους. Οι οινοπαραγωγοί του θα προσφέρουν στην Γιορτή Κρασιού το Σάββατο 17 Αυγούστου ΔΩΡΕΑΝ το κρασί τους στους επισκέπτες, οι οποίοι θα απολαύσουν και τα τραγούδια της ορχήστρας ¨Οι αλα παλιά¨ . Την εκδήλωση διοργανώνει,όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου και θα γίνει στον αίθριο χώρο του Μουσείου.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Το αφιέρωμα στην Μικρά Ασία απο τον χορευτικό όμιλο Αράχωβας

Μια ξεχωριστή θεματική χορευτική παράσταση παρουσίασε στο κοινό της Αράχωβας ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αράχωβας.  Ένα αφιέρωμα στη Μικρά Ασία γιατί δεν πρέπει και δεν δικαιούμαστε να ξεχνάμε τον ελληνισμό του πολιτισμού, της τέχνης, της δημιουργίας, της προσφοράς, του ανθρωπισμού.
Σχεδόν 20 χορευτές-τριες μας ταξίδεψαν στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη και τα περίχωρά της, μέσα από τραγούδια, χορούς, μουσικές, οπτικό και ακουστικό υλικό της εποχής.
                         

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Βύθιση επαγγελματικού αλιευτικού στην Αντίκυρα

Χθες το βράδυ βυθίστηκε, στη θαλάσσια περιοχή «ΒΑΛΤΩΝ» Κορινθιακού Κόλπου όρμου Αντίκυρας το Ε/Κ-Ε/Π σκάφος «ΕΛΙΣΑΒΕΤ» Λ.Α. 594, με επιβαίνοντα τον 53χρονο ιδιοκτήτη του. Συγκεκριμένα το ανωτέρω αλιευτικό κατευθυνόταν από την περιοχή «ΒΑΛΤΩΝ» προς την περιοχή «ΠΡΟΣΑΚΟΥ» Φωκίδας Κορινθιακού κόλπου, όταν ο ιδιοκτήτης του αντιλήφθηκε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα την βύθιση του σε απόσταση πέντε (5) μέτρων περίπου από βραχώδη ακτή και σε βάθος δύο (02) μέτρων περίπου.
Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν το Ρ/Κ «ΗΡΑΚΛΗΣ» Ν.Π. 8679, το Ε/Π-Α/Κ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» Σ.Α. 209 και το Ε/Ρ «ΑΝΕΜΟΣ» Τ.Α. 116 τα οποία εντόπισαν και περισυνέλεξαν τον 53χρονο καλά στην υγεία του. Από το περιστατικό δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί προσπάθεια ανέλκυσης του αλιευτικού.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Αντίκυρας.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Νέος μεγάλος σεισμός αναστάτωσε την Αράχωβα

Νέος μεγάλος σεισμός στις 2:50 έγινε αισθητός στην Αράχωβα. Ο σεισμός ανησύχησε τον κόσμο γιατί είναι σε μία ακολουθία σεισμών των τελευταίων ημερών. Το μέγεθος αυτή τη φορά του σεισμού ήταν 4,8 R και το επίκεντρο του σεισμού στην Αμφίκλεια.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Αυγουστιάτικες Εκδηλώσεις στην Αράχωβα


Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

Το Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών θα πραγματοποιηθεί στη Βοιωτία από 29 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο, με μοναδικό μέσο τον λόγο και την αφηγηματική τέχνη, να προβάλει και να διαδώσει την πολιτιστική κληρονομιά τους μύθους, τα παραμύθια, τους θρύλους και τις παραδόσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα περιοχές της Βοιωτίας που έζησαν μυθολογικά ή ιστορικά πρόσωπα και αναπτύχθηκε η λαϊκή προφορική παράδοση.
Η ιδέα της υλοποίησης του Φεστιβάλ περιλαμβάνει περίπατο σε πολιτιστικές διαδρομές οι οποίες συνδέουν αξιοθέατα ιστορικού, αρχαιολογικού ή φυσιολατρικού ενδιαφέροντος με ενδιάμεσες στάσεις για αφηγήσεις ιστοριών.
Οι αφηγητές που θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι των ιστοριών είναι οι: Μαρία Βραχιονίδου, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Γιώργος Ευγενικός, Αρτεμις Θεολόγη, Κάτια Καντούρη, Ναυσικά Καψαλά, Γεωργία Λαζάρου, Γιώργος Λάιος, Σοφήλια Τσορτέκη. Συμμετέχει επίσης ο μουσικός Ταξιάρχης Κούντριας.
Συμπαραστάτες του Φεστιβάλ είναι οι Δήμοι: Λεβαδέων, Ορχομενού, Διστόμου–Αράχωβας-Αντίκυρας, Αλιάρτου επίσης το Επιμελητήριο Βοιωτίας η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ισχυροί μετασεισμοί αισθητοί στην Αράχωβα

Μετά τον μεγάλο Σεισμό 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:06 στην Αμφίκλεια ακολούθησαν επτά  μετασεισμοί με τελευταίο στις 4:44 μεγέθους 4,8R που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αράχωβα.

 Μετασεισμοί
  • 12:18 3,4R
  • 12:51 3,3R
  • 12:56 4R
  • 1:02 3,5R
  • 3:31 3,6R
  • 4:32 3,6R
  • 4:44 4,8R

Αφιέρωμα στην Μικρά Ασία απο το χορευτικό συγκρότημα Αράχωβας

Το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Αράχωβας θα πραγματοποιήσει χορευτικά από την Μικρά Ασία το Σάββατο 10 Αυγούστου και ώρα 21.00 στο θέατρο "Πίσω Αλώνια" στην Αράχωβα.

Ισχυρός σεισμός στην Αράχωβα με επίκεντρο την Αμφίκλεια

Μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στο λεκανοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αρχικά το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου είχε καταγράψει δόνηση της τάξης των 5,3 βαθμών.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση σημειώθηκε στις 12:06 στην περιοχή της Αμφίκλειας, και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 121 χιλιομέτρων ΒΔ της Αθήνας και τεσσάρων χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι είχε προηγηθεί μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:03.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

13 Αυγούστου θα τελεσθεί θεία λειτουργία & μνημόσυνο στον Κάρκαρο

Στις 13 Αυγούστου όπως και κάθε χρόνο θα τελεσθεί η θεία λειτουργία και το μνημόσυνο στον Κάρκαρο η Δρακοκάρκαρο του Παρνασσού όπου βρίσκεται 500 μέτρα δυτικά από το χιονοδρομικό κέντρο Γεροντόβραχου. Σύμφωνα με την παράδοση  μέσα στο Δρακοκάρκαρο κατοικούσε ο δράκος. Η διάμετρος της ασβεστολιθικής καταβόθρας είναι 3 μέτρα, όμως στενεύει όσο κατεβαίνεις.
Το συνολικό του βάθος είναι 80 μέτρα. Δίπλα ακριβώς υπάρχει ξωκκλήσι αφιερωμένο στα θύματα του Εμφυλίου πολέμου που είχαν ριχτεί εντός του βάραθρου -7 Διστομίτες που τους πέταξαν ζωντανούς των οποίων οι σωροί ανασύρθηκαν από το στρατό μετά από 6 χρόνια, 17 Αραχωβίτες, 3 Δαυλιώτες και 1 Αθηναίος-. Λέγεται ότι ο Δρακοκάρκαρος υπήρξε ένα από τα λημέρια του αρχιληστή Νταβέλη Χρήστου.
  

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Παιδική Παράσταση στην Αράχωβα

H παιδική σκηνή 
Ονειροβάτες
παρουσιάζει
Διαδραστικό
Παιδικό 
Πολυθέαμα
Σάββατο 3 Αυγούστου 9 το βράδυ στο θέατρο Πίσω Αλώνια Αράχωβας
Παιδική εκδήλωση ΦΟΝ ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ
Προσφορά της Δημοτικής Ενότητας Αράχωβας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πρόσκληση για Συνεδρίαση του Δ.Σ. στο Δήμο Δ.Α.Α.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
          ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ             
Σας προσκαλούμε, σύμφωνα με τα άρθρα 67 και 69 του Ν. 3582/2010 σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος στο Δίστομο, την 7η Αυγούστου 2013 ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη και ώρα 8:00 μμ για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Το trailer της νέας ταινίας της Κινηματογραφικής Ομάδας Άσπρων Σπιτιών

Πάρτε μια γεύση από την καινούργια ταινία της Κ.Ο.Α.Σ. -Ελευθέρωσε το μυαλό σου- (trailer) ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ η προβολή της ταινίας θα γίνει στις 23 Αυγούστου στον κινηματογράφο "Φίλιππος" στα Άσπρα Σπίτια.