Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Αράχωβα-Ιτέα σημειώσατε Χ

Από τότε-πρίν ένα μήνα-που ο Κούγιας αγόρασε σπίτι και στην Ιτέα αξίας 500.000ευρώ(τεράστια μονοκατοικία γωνιακή με μεγάλο κήπο) δεν ξεκολλάει από δω. Οι λόγοι που αγόρασε το σπίτι είναι ότι εδώ και ένα χρόνο έχει ερωτευτεί μια Ιτιώτισσα παράφορα και αγόρασε το σπίτι για να μην κουράζεται Αράχωβα-Ιτέα..... Δεν ξέρουμε αν τελικά η κοπέλα ανταπέδωσε αλλά τα πράγματα έτσι δείχνουν. Τυχεροί οι Ιτιώτες κάθε Σαββατοκύριακο θα τον έχετε δίπλα σας για καφέ!!!!

4ο φαρμακείο στην Αράχωβα


Άλλη μια άδεια για φαρμακείο παραχωρήθηκε στην Αράχωβα και στο σύνολο θα έχουμε τέσσερα. Αυτή τη στιγμή ακόμη γίνεται η εύρεση του μαγαζιού που μάλλον θα είναι λίγο μακρυά από τα υπόλοιπα αλλά κεντρικά.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αύριο προγραμματίστηκε ο 1ος Αγώνας Παίδων στο Χ.Κ.Παρνασσού

*O 1ος αγώνας παίδων είχε προγραμματιστεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αρχικά 21 Απριλίου(Μ.Πέμπτη) όπου και ακυρώθηκε.

Το πανηγύρι της Αράχωβας παγκοσμίως έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα εκατό πράγματα που κάποιος θα πρέπει να ζήσει στην ζωή του

To ntefi θα κλείσει το αφιέρωμα για το πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη με ένα φωτογραφικό Video τυλιγμένο με τις μελωδίες του Μίλτου Πασχαλίδη"Μέρα Μέρωσε". Video και φωτογραφίες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Και μην ξεχνάτε πως το πανηγύρι μας παγκοσμίως έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα εκατό πράγματα που κάποιος θα πρέπει να ζήσει στην ζωή του...ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!


Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Όταν το τσίπουρο έρεε άφθονο στην Αράχωβα!!

Xθές όλη η Αράχωβα μύρισε τσίπουρο....
 

O Βασιλιάς του Τσίπουρου της Αράχωβας!!!! 

Το Χάλασμα του Πανηγυριού στην Αράχωβα

Ο καιρός βροχερός και το κρύο τσουχτερό, αλλά ήταν αρκετοί αυτοί που αντιστάθηκαν και ντύθηκαν με τις παραδοσιακές τους στολές ώστε να γιορτάσουμε το κλείσιμο του Πανηγυριού και για φέτος. 

Ανεβαίνοντας προς την εκκλησία μετά το γεύμα που παραχωρήθηκε

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Κάηκε η Αράχωβα την Κυριακή του Πάσχα

Πηγή:Γιώργος Οικονόμου
Πνίγηκε από τον καπνό η Αράχωβα την Κυριακή, ευτυχώς ο πυροσβέστης ήταν εκεί..!!

Αναβάλλεται η σημερινή εκδήλωση στην πλατεία Παπαϊωάννου

Η προγραμματισμένη για το βράδυ μουσική εκδήλωση στην πλατεία Παπαϊωάννου με την συμμετοχή παραδοσιακής ορχήστρας,  παίζοντας δημοτικά τραγούδια, αναβάλλεται λόγο καιρού μετά την ανακοίνωση που έβγαλαν σήμερα το πρωί από την εκκλησία. ΚΡΙΜΑ!!

Οι παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας

Οι παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου ξεκίνησαν χθές στις 19:30 πέρνοντας μέρος το χορευτικό συγγρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Αράχωβας.



Tερματισμός δρόμου 5000μ στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας

5000μ έτρεξαν όσοι συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου ξεκινώντας από τον Άγιο Μηνά. Άλλοι έτρεξαν με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και άλλοι με τις φόρμες τους, τερματίζοντας στις 19:00 χθες το απόγευμα στην είσοδο του Λαογραφικού Μουσείου.




*Δυστυχώς λόγο απώλειας εξέδρας και της συσσώρευσης του κόσμου δεν κατέστη δυνατό να δούμε την απονομή.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα

Οι ντυμένοι χιλιάδες που σχημάτιζαν ουρά χιλιομέτρων. Οι επισκέπτες εκατοντάδες όπως και κάθε χρόνο. Η περιφορά της εικόνας ξεκίνησε 20:15 χθες το βράδυ. Οι Αραχωβίτισσες κράτησαν και φέτος την παράδοση βγάζοντας τα χαλιά τους στα μπαλκόνια.



Οι γέροντες

Οι ψάλτες


Open publication - Free publishing - More efi

H επιστροφή της εικόνας στην εκκλησία.

 Ο παπά-Δημήτρης δίνει το δώρο στον Μητοπολίτη Θηβών & Λεβαδείας και του εύχεται χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή.

ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΞΕΚΙΝΑ
Κατεβαίνοντας τα 245 σκαλοπάτια του Αϊ-Γιώργη τραγουδώντας το πανηγυράκι.  

Ο χορός Προέδρου του Δ.Σ Στάθη Γιαννέλου και δίπλα του ο Αντιδήμαρχος Διστόμου κ.Μπούρας.




Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έφταναν έξω απο την 
Αράχωβα


Η συνέντευξη του Δημάρχου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας κ.Γιάννη Πατσαντάρα στο ΣΤΑR Κεντρικής Ελλάδας.



Αυτοκίνητο έκαψαν σήμερα τα ξημερώματα στην Αράχωβα

Αυτοκίνητο έκαψαν σήμερα τα ξημερώματα κάτω από τις γέφυρες- κοντά στον παιδικό σταθμό -από πέταγμα βεγγαλικών. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε, ενώ κινδύνευσαν και αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα εκεί.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Το κόψιμο των ουρών στον λάκκο

Και μόλις ψηθούν τα αρνιά το έθιμο λέει οι ουρές απ΄όλα τα αρνιά να κόβονται...!!Και του χρόνου κ.Στέργιο.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η χθεσινή περιφορά των επιταφίων στην Αράχωβα

H συνάντηση των δυο επιτάφιων στο κέντρο της Αράχωβας
Οι μυροφόρες πετούν λουλούδια στους επιτάφιους

Το πέρασμα κάτω από τον επιτάφιο πριν ξαναμπεί στην εκκλησία

Πασχαλινό Μήνυμα Προέδρου Δ.Σ‏ του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΟΛΟΙ ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΑΣ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ένα φωτογραφικό ταξίδι σε Αράχωβα & Όσιο Λουκά




Ο Αραχωβίτης Αντώνης Σακελλαρίου και το συλλεκτικό πλέον τραγούδι του


Ο Αντώνης Σακελλαρίου, ήταν από την Αράχωβα. Έφυγε για τις ΗΠΑ σαν μετανάστης σε παιδική ηλικία. Στην συνέχεια, δουλεύοντας σε διάφορα μαγαζιά με ορχήστρες σε δύσκολα πόστα ( Λάτζα και άλλες σκληρές δουλειές ), έμαθε μουσική εμπειρικά, και κατέληξε να διαπρέψει και να γίνει διευθυντής ορχήστρας. Ηχογράφησε 12 σκοπούς και τραγούδια στη φωνογραφική εταιρεία Orth (Όρθοφων) τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 1928.  Στις ηχογραφήσεις περιλαμβάνεται ο «Πολίτικος συρτός», «Απτάλ χαβασί-ζεϊμπέκικο», το «Τσαγαλάκι-συρτό» κ.α. Ηχογραφήσεις πραγματοποίησε και με τον Ηπειρώτη βιολιστή Αλέξη Ζούμπα για λογαριασμό της φωνογραφικής εταιρείας VICTOR.

Τραγουδά ο Σταύρος Καλούμενος 

Πουλάκια ταξιδιάρικα πάρτε με στα φτερά σας και πάμε στην Αράχοβα στης Λιβαδειάς τα μέρη -------- και στην ψηλότερη κορφή του Παρνασσού απάνω αφήστε με πουλάκια μου τριγύρω ν' αγναντέψω --------- Και του Σαλώνου τα χωριά να ιδώ τα ερειπωμένα να ιδώ το δόλιο Δίστομο που'ναι χαροκαμένο.



 
Υ.Γ Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον διαχειριστή του http://distomo.blogspot.com/ που του ζητήσαμε το τραγούδι και δέχτηκε  με ευχαρίστηση να μας το δώσει.
  

Προκήρυξη διαγωνισμού για τη συντήρηση και τεχνική διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΑ Α.Ε.) προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάθεση της συντήρησης και της τεχνικής διαχείρισης της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι τριετής, ενώ το ποσό που θα καταβληθεί στον ανάδοχο του έργου είναι 6.778.560,00 €
Δείτε την περίληψη της προκήρυξης όπως δημοσιεύθηκε στο συμπλήρωμα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2, rue Mercier,L-2985 http://www.etasa.gr/webtop/modules/_repository/documents/NOTICE_PARNASSOS_FINAL_2_.pdf

Πηγή:Παρνασσός blog

1ος Open αγώνας Παίδων σήμερα στο ΧΚΠαρνασσού

Η κορύφωση της προσμονής λαμβάνει τέλος..και με σύμμαχο τον καιρό, o 1os Open αγώνας Παίδων στο Χιονοδρομικό Παρνασσού έφτασε ημερομηνιακά, για να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ οι μαθητές, επ΄ ευκαιρία των πασχαλινών διακοπών τους, έχοντας φυσικά μαζί τους τόσο τις οικογένειές τους όσο και τους φίλους τους.Ο αγώνας διεξάγεται σήμερα στα Κελάρια του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού  απο τις 10.00 το πρωί.
Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν και θα αγωνιστούν σε 7 κατηγορίες ανά σχολική τάξη (έξι τάξεις δημοτικού και μία για νήπια).Ο πρώτος όλων των κατηγοριών που θα σημειώσει τον καλύτερο χρόνο θα κερδίσει κύπελλο και ένα ολοκαίνουργιο ζευγάρι πέδιλα του σκι, προσφορά της Σχολής Σκι Πάππος- Μπαλντούμης ενώ μετάλλια, διπλώματα συμμετοχής αλλά και πολλά αλλά δώρα θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας.
Μετά το τέλος των αγώνων στους μικρούς φίλους θα προσφερθούν δροσιστικοί χυμοί και πασχαλινές λιχουδιές.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Οι ενέργειες του Δημάρχου Δ.Α.Α για το θέμα των ανεμογεννητριών στο Δίστομο

Δείτε τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Πατσαντάρας  σχετικά με τις ανεμογεννήτριες που πρόκειται να τοποθετηθούν στο Δίστομο και δείτε χάρτες που θα σας βοηθήσουν.
Η επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Σήμερα η 2η δοκιμαστική μετάδοση απο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Αράχωβας

Στις 19:30 σήμερα θα γίνει δοκιμαστική μετάδοση απο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Μπαίνοντας στο http://panigiraki.gr/?page_id=535 θα μπορείτε να δείτε live την λειτουργία εκείνη την στιγμή στην εκκλησία.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αράχωβα μέχρι στιγμής ξεπερνά το 70%

Πέρυσι, στην Αράχωβα για την περίοδο του Πάσχα, όπως δηλώνει ο Γιάννης Γεωργακός, πρόεδρος των ξενοδόχων, ένα δίκλινο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων, µε πρωινό, κόστιζε 80 - 120 ευρώ. Φέτος, οι τιµές ξεκινούν από 60 ευρώ στην ίδια κατηγορία. Η πληρότητα φαίνεται πως  θα αγγίξει το 100% τις ηµέρες του Πάσχα αφού η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αράχωβα ξεπερνά το 70%.

ΟΙ AΡΑΧΩΒΙΤΙΣΣΕΣ


Ένα πασχαλινό διήγημα με άρωμα Αράχωβας...!!

Τον ξύπνησαν τα γέλια, οι φωνές και η κάπνα…
Πετάχτηκε σαν ελατήριο απ' το κρεβάτι και ντύθηκε σε χρόνο ρεκόρ.
Η υγρασία του παλιού σπιτιού τον έκαναν να ντυθεί ζεστά, παρά το ότι η Άνοιξη είχε μπει πια για τα καλά. Νίφτηκε με το παγωμένο νερό της βρύσης και κάθισε στο τραπέζι. Το γάλα της Μαριγούλας, της κατσίκας της Γιαγιάς του, άχνιζε στη μεγάλη λευκή του κούπα. Δεν του πήρε πάνω από μισό λεπτό ώσπου να τη στραγγίσει...
Σκουπίστηκε με την ανάστροφη του χεριού του και βγήκε από το σπίτι. Τα αρνιά μόλις που 'μπαιναν στη σούβλα. Οι άντρες του λάκκου τσούγκριζαν τα πρώτα τους ποτήρια, ενώ οι γυναίκες, θαρρείς σα μέλισσες, έκαναν χίλια-δυό πράγματα αριστερά και δεξιά, πέρα-δώθε, πάνω-κάτω.
Πέταξε ένα ντροπαλό "καλημέρα" και δίχως να περιμένει απάντηση έτρεξε προς το κατώι. Ξαμπάρωσε την πόρτα με το βαρύ σιδερένιο κλειδί που έκρυβαν πίσω από τη γλάστρα με τα νυχτολούλουδα, και μπήκε μέσα. Σε ένα λεπτό ήταν έτοιμος. Καβάλα πάνω στο καινούριο του ποδήλατο, ένα κατακόκκινο Carrera, πέρασε σα σίφουνας από το λάκκο και κατηφόρισε. Πρόλαβε ν' ακούσει τη φωνή της γιαγιάς του που ρώταγε πούθε πάει, και κείνος φώναξε: "..στο Λιβάδιιι, στη Θεία τη Σοφίαααα!!!"
Ανέβηκε την ανηφόρα μονομιάς και στην πλατεία στάθηκε να πιει νερό. Κρύσταλλο ήταν το νερό...
Γέμισε και το παγούρι και το 'βαλε με μεγάλη προσοχή στη βάση του.
Ύστερα, με αργό αλλά σταθερό ρυθμό άρχισε να ανεβαίνει το βουνό. Όσο ξεμάκραινε απ΄την Αράχωβα, τόσο καθάριζε η ατμόσφαιρα. Γύρισε όταν άκουσε να χτυπά η ώρα απ΄το Ρολόι. Ήταν μόλις 8:00. "Mια χαρά" σκέφτηκε. "Κατά τις 10:00 θα 'χω φτάσει".

H Aράχωβα απο......ΨΗΛΑ!!!

Ομολογώ πως πρώτη φορά βλέπω την Αράχωβα από ψηλά και είναι πολύ πιο όμορφη απ΄ ότι χαμηλά. Είναι περιττό νομίζω να σας πω, ότι τις φωτογραφίες μας τις έστειλε ο κ. Γιάννης Πατσαντάρας.



Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Οι προτάσεις της επιτροπής αγώνα ενάντια στην κατάργηση του δημοτικού σχολείου Στειρίου.

Το Δημοτικό Σχολείο Στειρίου Βοιωτίας πρέπει να παραμείνει για τους παρακάτω λόγους:
1. Ο μέσος όρος των μαθητών τα επόμενα χρόνια θα είναι σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γέννησης 35 το λιγότερο, χωρίς να υπολογίζουμε εγγραφές αλλοδαπών μαθητών που δε   μπορούμε να προβλέψουμε.

2. Οι περισσότεροι κάτοικοι απασχολούνται στο εργοστάσιο : "Αλουμίνιο της Ελλάδος" που προχωρεί σε προσλήψεις προσωπικού αυτή την εποχή, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα παιδιά θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

3. Προτείνουμε από 6/θέσιο να μετατραπεί και να λειτουργεί ως 3/θέσιο.

4. Το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα να εκπονείται σε συνεργασία με το διπλανό 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Διστόμου (5 χλμ. απόσταση) και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων να μετακινούνται μία ημέρα την εβδομάδα για τις ανάγκες του προγράμματος.

5. Το κτήριο είναι μεγάλο, όμορφο, σε άριστη κατάσταση και ο αύλειος χώρος τεράστιος.

6. Σε περίπτωση που καταργηθεί το σχολείο, οι εργαζόμενοι θα μετακομίσουν στα Άσπρα Σπίτια μια και τους παραχωρείται δωρεάν κατοικία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα: α) το χωριό να ερημώσει β) τα καταστήματα να κλείσουν και γ) πρόβλημα λειτουργίας του Γυμνασίου και του Λυκείου Διστόμου αφού θα στερηθούν των μαθητών του Στειρίου.

7. Προτείνουμε να παραταθεί για μια τετραετία (2011-2015) η λειτουργία του Σχολείου κι αν δεν επαληθευθούμε , να κλείσει.

Εισήγηση του κ. Βασίλη Τακτικού για την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Ο Καλλικράτης εισάγει ένα πολύ σοβαρό νέο θεσμό αυτόν την συμμετοχικής δημοκρατίας θα έλεγα, με την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Για πολλούς δήμους αυτό μπορεί να μην σημαίνει τίποτα απλώς συστήνουν μία επιτροπή, συμμετέχουν και κάποιοι σύλλογοι, συνέρχεται μία ή δυο φορές το χρόνο, την λαμβάνουμε, δεν την λαμβάνουμε υπόψη και περνάει στα πολύ χαμηλά. Ένας δήμος όμως που εμβαθύνει σε αυτό τον θεσμό όπου λειτουργεί ουσιαστικά η επιτροπή θα μπορούσε να καλύψει τα «ελλείμματά» του, να το πω έτσι σχηματικά, μέσα από την δυναμική σχέση με την Κοινωνία Πολιτών. Θα μπορούσε να την καλύψει με την εξεύρεση ανθρώπινων πόρων και με την δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου αλλά και οικονομικών πόρων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσω του ΕΣΠΑ διότι αυτός ο δήμος θα γίνει ικανός να μπει ανταγωνιστικά στο χώρο και ιδιαίτερα να κάνει πολιτικές εκεί που οι περισσότεροι δήμοι χωλαίνουν, όπως στο περιβάλλον, στους θεσμούς αλληλεγγύης και που εκεί θα πρέπει να δοθεί και η απάντηση, στην κρίση και στην λιτότητα.
Οι περισσότεροι δήμοι διατυμπανίζουν το πρόσχημα ότι είμαστε σε περίοδο λιτότητας άρα θα πάμε στα τελείως απαραίτητα. Έτσι κόβουν από την ανάπτυξη σε όλα τα πεδία. Αυτό βλέπω στον δικό μου δήμο καταρχήν, γιατί πρόσφατα κάναμε δημοτικό συμβούλιο και είμαστε στην φάση όπως όλοι οι δήμοι που καταρτίζουμε το τεχνικό μας πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό. Το μότο είναι «δεν υπάρχουν πόροι περιορίστε τα πάντα», η ανάπτυξη είναι πολυτέλεια. Μια τέτοια αντίληψη περί πολυτέλειας περνάει και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Συνεπώς κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα και αυτά που οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν και τέλος. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κομμάτι δράσης που αν αφιερώσεις μόνο το 10% των πόρων θα μπορούσε ένας δήμος να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να απορροφήσει τους έκτακτους πόρους, με ώριμες μελέτες και τη συμμετοχή της κοινωνίας ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει τέτοια προγράμματα.

Καινούργια υπάλληλος στην Δ.Ε.Τ.Π.Α Αράχωβας

Από χθες έπιασε δουλειά στην Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση η κ. Γκικοπούλου από την Λιβαδειά. Ελπίζουμε να φανεί αντάξια των καθηκόντων, της προηγούμενης συναδέλφου της που τόσο άδικα έφυγε.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!


Ευχές απο τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

Ο Δήμαρχος,
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
και οι υπάλληλοι του
Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας 
Σας εύχονται Καλή Ανάσταση!!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Έθιμα του Πάσχα στην Αράχωβα


Το Πάσχα-Λαμπρή γιορτάζεται στη Ρούμελη με ένα ξεχωριστό παραδοσιακό τρόπο γνωστό σαν «Ρουμελιώτικο Πάσχα», αλλά ιδιαίτερα στην Αράχωβα ο τρόπος αυτός είναι μοναδικός.

Οι προετοιμασίες αρχίζουν από πολύ νωρίς και αμέσως μετά τις Απόκριες.

«Οι Αποκρές περάσανε τι άλλο καρτερούμε,

παρακαλούμε το Θεό καλή Λαμπρή να βρούμε»

Έτσι οι Αραχωβίτες αρχίζουν να προετοιμάζονται με τη νηστεία της σαρακοστής έχοντας την έννοια για το αρνί, τη σούβλα, τα απαραίτητα κλήματα για τη φωτιά, τα Λαμπριάτικα ρούχα ,τη φουστανέλλα και τα σεγκούνια για τον Άγιο, το γάλα για το πήξιμο του γιαουρτιού, τα αβγά, τα γλυκά, την απαραίτητη καθαριότητα των χώρων και για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ο παραδοσιακός τρόπος εορτασμού του Αραχωβίτικου Πάσχα.

Ο Δήμαρχος Δ.Α.Α στο radio9 με τον Δήμο Βερύκιο μίλησε για τον αυτόχειρα


Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Δυστύχημα αυτή τη στιγμή στην Δεσφίνα

Δυστύχημα αυτή τη στιγμή στην Δεσφίνα. Αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του πέφτοντας στον γκρεμό. Το πιθανό απ ότι μάθαμε είναι ότι ο οδηγός βγήκε από την πορεία του λόγο της ολισθηρότητας του δρόμου και μάλλον δεν υπάρχουν και επιζώντες.

Κυριακή των Βαϊων με χιόνια στον Παρνασσό!!

arahovameteo







Το τελευταίο χιόνι για τον Παρνασσό είχαμε από τα 1200m και πάνω. Ανεβαίνοντας από Λιβάδι και μέχρι το χιονοδρομικό θα χρειαστούν αλυσίδες. H θερμοκρασία αυτή την στιγμή την Αράχωβα σύμφωνα με το http://penteli.meteo.gr/stations/arahova/ είναι στους 3.8°C.

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

QUIZ:Ποιά Αραχωβίτισσα θα συμμετάσχει σε διαφημιστικό στην TV;;


Πριν λίγες μέρες έγινε το διαφημιστικό κάπου κοντά στην Χαλκίδα συμμετέχοντας εργαζόμενοι γνωστής εταιρίας αναψυκτικού. Ανάμεσά τους και μια Αραχωβίτισσα!!Τα αποκαλυπτήρια του ονόματος θα γίνουν επί της οθόνης.

Στην Δόμβραινα στο Δίστομο η Δόξα σου θα μείνει η Νίκη της Αράχωβας χορός κλεφτών θα γίνει!!

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που σκορπά ρίγη συγκινήσεως σε κάθε πραγματικό Έλληνα: Η μικρή Ελληνοπούλα Ευγενία Ξεφτέρη (τυφλή εκ γενετής) τραγουδά με ανεπανάληπτο τρόπο το δημοτικοφανές τραγούδι για τον Μεγάλο Γεώργιο Καραϊσκάκη που έχουν δημιουργήσει δύο άνθρωποι της Εκκλησίας: Ο πατήρ Θεόδωρος Τσαμπατζίδης που έχει γράψει την μουσική και ο Θεόδωρος Σάντας (τους στίχους). Την Ευγενία συνοδεύει η νεανική χορωδία του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς και το τραγούδι πρωτοακούστηκε την 25η Μαρτίου 2009 σε ειδική εορταστική εκδήλωση.

Θαυμάστε στίχους:
 
«Στην Δόμβραινα στο Δίστομο
η Δόξα σου θα μείνει
η Νίκη της Αράχωβας
χορός κλεφτών θα γίνει...
Απ' το φλασκί κρασί θα πιούν
θα σφάξουν τα κριάρια
θα παραβγούν στο τρέξιμο
τ' άξια παλληκάρια...

Refrain.................................­ ...
Βάστα καρδιά, βάστα ψυχή
βάστα Καραϊσκάκη
μη γονατίσει ο ραγιάς
είν’ απ’ το Μαυρομμάτι...

........................................­ ...
Τα απροσκύνητα βουνά
γεννούν παλληκαράδες
τους Σταυραετούς της Ρούμελης
να πολεμούν Αγάδες»!... κλπ-κλπ... 
 
 

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

''Κάποιος να με φωνάξει'' Σήμερα στο Δίστομο

  Πηγή:http://distomo.blogspot.com

Το θεατρικό Έργο της Αναστασίας Βούλγαρη στο Δίστομο στο θεατρικό Εργαστήρι ''Θεατροφρένεια''

 
Π ρ ό σ κ λ η σ η
       
Το Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου ''Θεατροφρένεια'', σας προσκαλεί, στις 15 Απριλίου 2011 και ώρα 21:00,   στον θεατρικό μονόλογο της Αναστασίας Βούλγαρη   Κάποιος να με φωνάξει. Τον μονόλογο σκηνοθετεί και ερμηνεύει η ηθοποιός Ελένη Τζαγκαράκη
Να είστε όλοι εκεί

Tα 12 θέματα προς συζήτηση στην δημόσια συνεδρίαση στο δημοτικό κατάστημα Διστόμου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       Δίστομο 13/04/2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΟΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
Αρ. Πρωτοκόλλου: 2181  
                     
                        Π Ρ Ο Σ
1) Τον Δήμαρχο Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας
κ. Ιωάννη Πατσαντάρα
2) Τους Δημοτικούς Συμβούλους
3) Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων
4) Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας
   
  
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας προσκαλούμε σε δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος στο Δίστομο, την 20/4/2011 ημέρα της εβδομάδας Τετάρτη και ώρα 19.30 για ενημέρωση, συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:

Θέμα 1o: Κατάργηση του ΝΠΔΔ με την επωνυμία "ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ" με έδρα το Δ.Δ. ΣΤΕΙΡΙΟΥ.


Θέμα 2o: Κατάργηση του ΝΠΔΔ με την επωνυμία " ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ" με έδρα Δίστομο.

Xθεσινό δελτίο τύπου του δήμου Δ.Α.Α. για την κατάληψη του Δημαρχείου

Xθές στο Δημαρχείο του Δήμου, έγινε κατάληψη από τους μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου του Στειρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργησή του.
Η δημοτική αρχή δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση των σχολικών μονάδων του Δήμου και θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που τις παρέχει ο νόμος ώστε να παραμείνουν τα σχολεία του Δήμου ως έχουν.
          Γιάννης Πατσαντάρας
Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Φωτογραφία απο την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Δ.Α.Α

Φωτογραφία από την δεύτερη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που διεξάγεται αυτή τη στιγμή. 


Πακιστανός αυνανιζόταν δημοσίως στην Λιβαδειά!!


Όταν οι άνδρες του τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς έφτασαν στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως...

στη Λιβαδειά είδαν πράγματι έναν 46χρονο Πακιστανό να αυνανίζεται δημοσίως! Σύμφωνα με το lamiareport.gr, το συμβάν έγινε προχθές βράδυ αργά (11-04-2011), ενώ ο 46χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, αφού σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος του, για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις...

Η παρέλαση του Αθλητικού Συλλόγου Αράχωβας στην........Ιτέα!!!!!!!

Αθλητικός Σύλλογος Αράχωβας και να παρελάσει στην Ιτέα;;; Σε ένα alboum φωτογραφιών από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου υπάρχει σχόλιο: "Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΙΤΕΑΣ-ΑΣΠΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ TAE-KWON-DO ΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΤΗΝ κ.ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΡΕΛΑΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΕΑ,ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ,ΜΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!"


Δεν γνωρίζω τον λόγο που έγινε αυτό, απλά μου φαίνεται παράλογο. Μήπως η Αράχωβα τελικά δεν στηρίζει τα παιδιά της;

" AXOΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ" ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!!!

Παλιές φωτογραφίες Αράχωβας

Αράχωβα 1954
Αράχωβα 1950  
Ρολόι 1933

To περίφημο ρολόι στην είσοδο της Αράχωβας

Φωτογραφία από το 1937
  
To περίφημο ρολόι στην είσοδο της Αράχωβας χτίστηκε το 18ο αιώνα και καταστράφηκε με τον σεισμό του 1870. Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στον ηγούμενο Γρηγόριο Καμβασινό.
Ο βράχος πάνω στον οποίο στέκει το ρολόι λεγόταν Τυριάς, καθώς χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για την φύλαξη τυριού. Μάλιστα στην διάρκεια της κατοχής ντόπιοι έκρυβαν εκεί διάφορα αντικείμενα.


Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Στην Αράχωβα κυκλοφορεί φωτογραφία του αυτόχειρα απο κινητό σε κινητό

Έξαλλη έχω γίνει με το περιστατικό το οποίο θα σας περιγράψω. Εδώ και μια εβδομάδα φωτογραφία του ανθρώπου που αυτοκτόνησε πριν λίγες μέρες στην Αράχωβα, κυκλοφορεί από κινητό σε κινητό με αποτέλεσμα παιδιά ηλικίας από 13-17 να την έχουν στο τηλέφωνό τους. Και σκέφτομαι ποιος θα μπορούσε να βγάλει φωτογραφία με το κινητό του έναν άνθρωπο κρεμασμένο με σχοινί από τα κάγκελα και να την διαρρεύσει;;;
ΝΤΡΟΠΗ!!!!!